Преговорите с Турция продължават безпроблемно и делегация на вътрешното министерство на Швеция предстои да посети следващата седмица тази страна за разговори по темата за разширяването на НАТО. Това е заявила шведската министърка на външните работи Ан Линде пред шведската новинарска агенция ТТ, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер.
По думите на Линде шведската страна спазва меморандума, с който бяха премахнати възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.
"Миналата седмица на заседанието на ООН в Ню Йорк се срещнах с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Разгледахме преговорите, всичко върви добре. Ние спазваме споразумението", каза тя.
Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.    
Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обаче отново заяви тези дни, че Швеция и Финландия все още не са отговорили на исканията на Турция за екстрадиция на терористи като част от меморандума, с който Анкара даде условно съгласието си за присъединяването на двете страни към НАТО, предаде СиЕнЕн-Тюрк.