Талибаните подписаха временно споразумение с Русия за ежегодни доставки на бензин, дизелово гориво и пшеница за Афганистан, съобщи ДПА.
Ахундзада Абдул Салам Джавад, говорител на министерството на промишлеността и търговията, заяви пред ДПА, че споразумението включва годишно закупуване на 1 млн. тона бензин, 1 млн. тона дизелово гориво, половин милион тона газ за готвене и 2 млн. тона пшеница.
Говорителят заяви, че се очаква вносът да "започне скоро".
Талибаните твърдят, че ще плащат на Русия в рубли.
Изпълняващият длъжността министър на промишлеността и търговията на талибаните Нуруддин Азизи, който посети Русия миналия месец, заяви, че Москва е предложила на талибаните отстъпка от средните световни цени на стоките.
Москва все още не е коментирала споразумението. Ако то бъде потвърдено, това ще бъде първата голяма международна търговска сделка за талибаните след връщането им на власт миналата година.
Разкъсваната от войни държава с приблизително 40 млн. души население, която е изключително зависима от даренията на международната общност, страда от безпрецедентно нарастване на бедността.
Афганистан остава изолиран от Запада поради драконовската политика на талибаните спрямо жените, проблемите с правата на човека и отказа им да сформират представително правителство.
Афганистан е откъснат и от световната банкова система. 
Нито една държава, включително Русия, не е признала твърдолинейния режим. Въпреки това Русия е сред малкото държави, които са запазили посолството си в Кабул отворено.