Българската търговско-промишлена палата (БТПП) стимулира и насърчава всеки един предприемач в тази непредсказуема икономическа и политическа среда да премине към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствени нужди. Това заяви председателят на Палата Цветан Симеонов на третата конференция от поредицата Regional Approach 2022. в София, съобщиха от БТПП на интернет страницата си.
Симеонов подчерта, че Палатата е предприела и редица действия за облекчаване на регистрационните режими за малки ВЕИ до уведомителни режими, като е представила препоръки на правителството.
Симеонов добави, че по данни от 2020 г. на ЕК, България е силно зависима от газ от Русия, като използва 77 на сто от природния газ от тази дестинация. Според него е необходимо правителството да осигури компенсации за цената на природния газ както за бизнеса, така и за потребителите, тъй като растящите цени ще продължат да ускоряват инфлацията, като в същото време ще оставят редица семейства без отопление и затворени бизнеси.
Председателят на БТПП отбеляза, че процесът по възстановяване на икономиката на България е започнал, но той все още се движи с бавни темпове. Все още пазарът на енергия и суровини, съчетан с прекъсването на веригите за доставки и сложните транспортни връзки на страната, са пречка за възстановяването, допълни той. 
В рамките на събитието утвърдени експерти в енергийния сектор представиха нови технологии за пестене на енергия, и технологии на производство. Участваха представители на "Веолия България", Тракия Икономическа зона, Kawasaki Gas Turbine Europe, "АББ Румъния", "НЕК България", Институтът за енергиен мениджмънт, Signify и други.
Конференцията, която събра на едно място компании от енергийния сектор, работещи в Румъния и България, e отличен подход за запознаването им с нови пазарни възможности, коментират от БТПП. В много случаи България и Румъния срещат едни и същи трудности  - стара инфраструктура, липса на вътрешно финансиране, незавършена модернизация на енергийните пазари. Ето защо решенията, които работят в една страна, могат да бъдат и отговорът на проблемите в съседната, смята от организацията.
Близката география и сходната история правят България и Румъния идеални кандидати за добро сътрудничество. Още повече, като част от ЕС, двете страни вече са поели общ път, очертан от едни и същи директиви, регламенти и задължителни цели, изтъкват от БТПП.
Сред темите на конференцията Regional Approach Sofia 2022 бяха и енергийна сигурност, проекти за възобновяема енергия, финансиране на енергийни проекти, когенерация, автоматизация и IoT - индустрия 4.0, оползотворяване на отпадъци, биогаз и стратегически партньорства.
B2B конференцията е отлична възможност за взаимодействие между бизнес лидери и експерти в енергийния сектор от Румъния и България, с цел обмяна на идеи и бъдещо делово сътрудничество, отчитат от БТПП.
Събитието е организирано от комуникационната платформа и списание Energynomics, с ориентация към енергийния бизнес в Румъния и съседните държави. Конференцията бе открита и модерирана от Габриел Авакаритей, главен редактор на изданието Energynomics. Приветствие отправи Аурелиа Домницеану, министър съветник в Посолството на Румъния в България.