Промосковски служители обявиха, че жителите на една от четирите окупирани области в Украйна са гласували за присъединяване към Русия на референдума, дирижиран от Кремъл, предаде Асошиейтед прес. Според изборни служители в Запорожието 93,11% от подадените бюлетини са били в подкрепа на влизането на района в Русия.
Още в първите съобщения за неокончателните резултати и от другите три украински региона се говореше за масова подкрепа за присъединяването на тези територии към Русия.
Лидерът на т.нар. Луганска народна република Леонид Пасечник обяви в социалните мрежи, че смята "възможно най-скоро" да замине за Москва, за да поиска ЛНР да стане част от Русия.
Предизвестеният резултат от допитванията, отхвърлени от Запада като "фалшификация", създава предпоставки за нова опасна фаза във войната на Русия в Украйна, защото се очаква да бъде използван от Москва като претекст за анексирането на четирите области. Възможно е това да стане още в петък, отбелязва АП.
Предполагаше се, че законопроектите за влизане на украинските територии в състава на Русия може да бъдат внесени в руския парламент още днес, веднага след завършването на референдумите. По-рано ТАСС предаде, позовавайки се на свой събеседник в руската Дума, че приемането на законите е планирано за четвъртък, 29 септември. По-късно обаче председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко каза пред журналисти, че няма нужда от извънредни заседания и "ако всичко мине добре", парламентът е готов да разгледа този въпрос на 4 октомври. Въпреки очакванията руският парламент не форсира процеса на приемането в Русия на четирите частично окупирани района на Украйна, отбелязва Би Би Си и добавя, че все още не е ясно кога Думата смята да гласува.