Авторът на най-прецизния банков обир в Русе вече има окончателна присъда - 10 години затвор, която е постановена от Окръжния съд, потвърдена е от две горни инстанции и е влязла в сила. Осъденият Илиян Павлов вече е изтърпял половината от наказанието под формата на задържане и не е изключено скоро да бъде освободен предсрочно от затвора - примерно за добро поведение. 
Павлов бе задържан на 10 декември 2017 година на летище София на път за чужбина. 
55-годишният днес видинчанин беше обвинен за удара в края на март 2016 година, при който от трезор на клона на тогавашната Пощенска банка /междувременно преобразувана в Юробанк/ на ул. „Александровска“ изчезнаха 188 385.52 лева в различни валути.
По време на обира алармата на банката не е реагирала, датчиците на трезора не са се задействали, а камерите в банковия салон не са заснели нищо, защото парите са откраднати от трезора, който е бил атакуван през стената на сградата. Това стана ясно в съдебната зала след дръзкото и извършено с хирургическа точност посегателство.
Юробанк бе обрана на 27 март 2016 година, неделя, през подземния гараж до клона на ул.“Александровска“. Атаката е извършена от двама души, които намерили безпогрешно мястото, където след махането на няколко тухли трябвало да преодолеят само една 2-милиметрова ламарина, за да стигнат до сейф с пари. Подозрително прецизната им работа, заради която се появиха съмнения, че в случая е замесен и вътрешен човек, донесе на двамата обирджии 150 000 лева, 12 000 евро, 7000 паунда и долари на обща стойност 188 385.52 лева.
Кражбата бе установена на 28 март, понеделник, от главния касиер и ръководителя на сектора, които всяка сутрин слизат в трезора да вземат парите за оперативните каси в банковия салон.
Двамата отключили вратата, видели дупка в дясната стена на трезора откъм обществения подземен гараж и са сигнализирали управителя, който се обадил в централата на банката в София и след това е подал сигнал в полицията и в охранителната фирма.
В трезора имало датчици, които се задействат при шум, вибрации и сътресения, но те били неутрализирани професионално и не са реагирали. За сигурността отговарял експерт от централата в София, който за последно бил правил проверка за годността им по-малко от месец преди престъплението. Дупката с размери 30х30 см е била направена в стената на трезора откъм малко общо помещение към гаража, което се заключва с врата, чиято ключалка е била разбита.
Главната касиерка първа е видяла дупката в стената, когато в понеделник след двата почивни дни е влязла, за да даде на касиерите техните метални кутии с оборотните средства. Пред съда обясни, че дупката в стената е направена от страната на въпросните кутии, но те са заключени и няма как да се вземат пари от тях. Липсващите левове и валута са се намирали на срещуположната на дупката страна. Валутата е била подредена в картонени кутии, от които са били взети банкноти. По земята е имало разпилени пачки с десетолевки, а по рафтовете с кутиите е имало разпръснати долари.
Съучастникът на Павлов така и не е открит.
С окончателната присъда е постановено осъденият да плати на „Юробанк България“ АД имуществените вреди в размер на 188 385,52 лв. заедно със законната лихва от датата на престъплението.