Рискът от по-нататъшни санкции от страна на Запада доведе до спад на руските акции през днешната сесия. Така те достигнаха до най-ниското си ниво от 24 февруари, денят, в който Москва изпрати войските си в Украйна, информира Ройтерс.
Силната нестабилност се отрази на руските пазари през последната седмица. Първоначалният срив на рублата и акциите, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че е подписал указ за частична военна мобилизация, бе последван от възстановяване на котировките. В същото време са в ход четири референдума за присъединяване към Русия на Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска област.
"Руският пазар вероятно ще се сблъска с насрещни ветрове, тъй като рискът от санкции се увеличава", каза Джон Уолш, стратег за акциите на "Алфа банк" (Alfa Bank), посочвайки увеличената възможност за нови санкции от ЕС и САЩ.
Към 13:10 по Гринуич (16:10 българско време) московският борсов индекс MOEX, базиран в рубли, отчете спад с 5,6 на сто до 1972,5 пункта, след като по-рано потъна до 1841,42 пункта. Това бе и най-ниското му равнище от 24 февруари. От началото на годината MOEX е изгубил около 50 на сто.
Деноминираният в долари RTS се понижи с 6,5 на сто до 1067,3 пункта, след като по-рано достигна петмесечно дъно.
Руската рубла се движеше в широк диапазон спрямо долара, преди да се установи на ниво от 58,19 рубли за долар или спад с 0,5 на сто. Това е близо до най-силното равнище на руската валута от юли досега - 56,6525 рубли за долар, достигнато в петъчната търговия.
Силата на рублата може да изглежда необичайна, но руската валута има няколко фактора за растеж, според руският фондов брокер "Алор Брокер".
Доларите се разпродават "поради опасения от въвеждането на нови санкции, което ще направи търговията с американската валута в Русия ако не невъзможна, то много трудна и скъпа", посочват експертите на компанията.