С нетърпения очакваме България да се присъедини към ОИСР. Вие започнахте процедурата за присъединяване миналата пролет и се надявам скоро да споделяме информация като пълноправни партньори, каза Лучия Кузмано, заместник-директор на отдел "Предприемачество, МСП и туризъм" към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по време на форума на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който е организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). БТА е медиен партньор на срещата.
Важно за "Зеления преход" е да вървим всички заедно, но това е голямо предизвикателство и няма много време. Различните държави правят амбициозни заявления и поемат ангажименти, но ако не бъдат обхванати малките и средни предприятия, целите няма да бъдат постигнати, каза Лучия Кузмано.
МСП носят голяма принадена стойност, създават работни места, но са отговорни и за голяма част от парниковите газове. В ЕС 40 процента от парниковите газове идват от работата на малките предприятия. Тоест, ако те не бъдат ангажиране в "Зеления преход", няма да постигнем целта за нулевите емисии, каза Лучия Кузмано.
За повечето бизнеси "Зеленият преход" не е избор в дългосрочен план – устойчивостта е основен двигател по отношение на конкурентоспособността, каза тя. Трудно е за малките играчи да получат достъп до финансиране и затова е важно да не им налагаме прекалено сложни изисквания, посочи тя. Трябва и да ги ангажираме в устойчив преход и да се мисли предварително, преди да се правят законите, нужни на дадена екосистема от МСП. Важен е и преходът на уменията във времената на криза. Положителното в тази енергийна криза е, че тя показва, че за малкия бизнес енергийната ефективност е предимство.