Филмът „Мрак“, копродукция на Сърбия, България, Дания, Италия и Гърция, който бе показан на кинофестивала „Златна роза“ във Варна, ще има представяния и във Велико Търново и Габрово, съобщи копродуцентът Стефан Китанов. На Фестивала на българския игрален филм той участва в конкурсната програма, а режисьорът и сценарист Душан Милич бе гост на прожекцията. 
Той е известен сценарист в страната си, започнал е като асистент-режисьор на Емир Кустурица, Енки Билал и Горан Маркович. На българската публика са познати предишните му заглавия „Ягода в супермаркета“ и „Гуча!“, които кинокритикът Геновева Димитрова определи като витални и светли. Новият му филм обаче е напълно различен и отговаря на заглавието си най-вече с визията, за която високо бе оценен българския оператор Кирил Проданов. Режисьорът подчерта, че е държал филмът му да бъде сниман от българин, защото е известно, че у нас има много добри професионалисти. Другото условие било той лично да снима с камерата, а не само да ръководи процеса. „Исках наистина всичко да тъне в мрак и лицата на актьорите да се виждат много слабо, затова снимахме реално с един прожектор, а операторът постоянно мърмореше, че кадрите са на ръба да бъдат обявени за технически брак“, разказа режисьорът. Постигнатият ефект обаче е поразителен, според критиката, защото внушава на зрителите същия ужас, който изпитват героите, жертви на конфликта в Косово през 1998-99 г. 
Филмът интерпретира различни символи на страха като мрака, змиите, ползва много ярко звуковата среда, като придава враждебност на природните звуци. „Целта ми е да предам параноята на героите, като в същото време не е ясно дали нападенията се случват наистина или всичко е плод на тяхното въображение, водещо ги до лудост“, сподели режисьорът.  
По-голямата част от действието се развива в декор, изграден близо до границата на Сърбия и България в района на Трън, разкри копродуцентът Стефан Китанов. Главната героиня Милица се изпълнява от 11-годишната Миона Илов, избрана след продължителни кастинги. „С нея работих единствено физически, указвайки ѝ кога да влезе, легне или стане“, сподели режисьорът. Преди снимките обаче професионалните актьори и режисьорът са подготвили всички мизансцени в продължение на две седмици в декора. Майката на Милица във филма е актрисата Даница Чурчич, която от малка живее в Дания и участва в европейски продукции, но всъщност за първи път играе в сръбски филм. Дядото се изпълнява от Славко Щимац, който е натурщик, но от 11-годишен играе в киното и има всяка година участия във филми. 
Сценарият на „Мрак“ е базиран на писмото на момиче, живяло в Косово по време на военните действия, сподели още режисьорът. Постепенно сценарият, който пишел, изкристализирал в този филм на ужасите, който по реалистичен начин третира темата за войната, излизайки на екран малко преди инвазията на Русия в Украйна. Копродукцията „Мрак“ с българско участие е сръбското предложение за американските филмови награди "Оскар" тази година. Това е станало ясно ден преди фестивала "Златна роза" и въпреки това Душан Милич е пристигнал във Варна, откъдето изпраща документацията си за участие в конкурса, подчерта Стефан Китанов. Филмът вече има награди от фестивалите в Триест, Белград и на "София филм фест".