На Античната улица в Стара Загора беше открито 10-ото издание на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“. Тридневният форум събира представители от 35 изби и производители на храни. Почитателите на виното ще имат възможността да опитат 250 селектирани вина. 
„Събития от този тип са повод да обърнем прожекторите към богатството и многообразието на дестинация България. Един чудесен повод за посещение, за почивка, както и начин за успешно популяризиране на нашия регионален продукт. Туризмът е преди всичко преживяване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътуване“, каза по време на откриването служебният министър на туризма Илин Димитров. Той подчерта, че „за десета поредна година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби на България. Интересни и нови кулинарни продукти правят и своята премиера тук. Фестивалът гради традиции като съчетава вино и богата, и разнообразна култура в близост до исторически обекти“. 
Илин Димитров връчи и специални грамоти за цялостен принос в развитието на културно-историческия туризъм и съпричастност към инициативата за популяризиране „Дестинация България“ като дестинация и бранд на община Стара Загора и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.
„Августиада“ 2022 започна с дефиле, предвождано от кандидатките за званието „Царица на Августиада“, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионалната гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорната група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавния куклен театър - Стара Загора, Общинския духов оркестър и организаторите. 
Днес ще бъде избрана „Царица на Августиада” – титла, която ще носи млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Носителката на титлата и нейните подгласнички ще участват в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино.
Специални гости тази година са винари от Турция.