Младежки активисти днес организираха координирана "глобална стачка за климата", за да изтъкнат опасенията си от последиците от глобалното затопляне и да поискат повече помощ за бедните страни, засегнати от природни стихии, предаде Асошиейтед прес.  
Протестиращи излязоха по улиците на Джакарта, Токио, Рим и Берлин с транспаранти и плакати с текстове като "Загрижени сме за климатичната криза" и "Още не е късно".
Демонстрациите бяха организирани от младежкото движение "Петъци за бъдеще", взело пример от активистката Грета Тунберг, която през 2018 г. започна да протестира сама пред сградата на шведския парламент.
"Стачкуваме по целия свят, защото правителствата все още правят твърде малко за климатичната справедливост", заяви говорителката на клона на групата в Германия. "Хора по целия свят страдат от тази криза и тя ще се влоши, ако не действаме навреме", допълни активистката.
Хиляди хора взеха участие на митинга в Берлин, на който бе отправен призив към германското правителство за създаването на фонд от 100 милиарда евро за справяне с климатичните промени.
Около 5000 младежи излязоха на шествие в Рим, което завърши близо до Колизеума.
"Климатът се променя. Защо ние не го правим?", пишеше на един от плакатите. Сред приоритетите си младежите изтъкнаха необходимостта от преосмисляне на италианската транспортна политика. Броят автомобили на глава на населението в страната е един от най-големите в Европа, припомня АП.
Протестите са свързани с предупрежденията на учени, че отделните страни не правят достатъчно, за да постигнат основната цел на Парижкото споразумение на климата от 2015 г. за ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий през този век.
Индустрията за изкопаеми горива, която е причина за голяма част от отделяните газове, причиняващи глобалното затопляне, "пирува със стотици милиарди долари под формата на субсидии и неочаквани печалби, докато бюджетите на домакинствата се свиват, а планетата ни гори", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред световните лидери тази седмица.
Гутериш призова богатите страни да обложат с данък печалбите на енергийните компании и да пренасочат средствата както към "страните, които претъпяват загуби и щети, заради климатичната криза", така и към тези, които се борят с нарастващите разходи за живот.
В навечерието на тазгодишната среща на високо равнище на ООН по въпросите на климата все по-често се чуват призиви бедните страни да получават по-голяма финансова помощ, за да се справят с глобалното затопляне, както и с разрушенията, които вече са причинени от смъртоносни метеорологични явления като наводненията в Пакистан.