Възможностите България и Сърбия съвместно да популяризират туризма в двете страни са обсъдили на среща служебният министърът на туризма Илин Димитров и посланикът на Сърбия Желко Йович. Двамата са дискутирали и развитието на общите инициативи между страните в контекста на региона.
"България и Сърбия имат традиционно добри отношения, западната ни съседка е част от топ 10 на нашите туристически пазари. Сърбите обичат зимните ни курорти, работим за реклама на българския летен туризъм", заяви министър Димитров, цитиран от пресцентъра на Министерството.
"Сърбите много харесват българските курорти и знаят, че България предлага изключително атрактивен продукт като цена и качество. Надявам се повече от моите сънародници да се запознаят възможностите за почивка", подчерта Н. Пр. Желко Йович. Той отбеляза, че е важно между двата народа да се държи близък контакт.      
В интервю за БТА в края на август министър Димитров посочи, че според него България трябва да насочи поглед към близките до страната ни пазари заради променящите се нагласи и поведение на туристите, като сред визираните от него държави посочи Сърбия, наред с Полша, Чехия, Румъния, Македония, Германия, Турция, Израел. По данни на министерството България е била посетена от 2 206 736 туристи от чужбина от началото на годината до юни, което е ръст от 130,3 на сто спрямо същия период на 2021 г. Най-много туристи страната ни е посрещнала от Румъния – 390 000, следват Гърция, Турция, Великобритания, Република Северна Македония, Германия и Сърбия, като посочените страни са с по над 123 000 туристи.
По време на срещата си със сръбския дипломат министър Димитров е отправил официална покана към сръбския министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич да посети България за участие в конференция на тема дигиталната трансформация в туризма. Форумът е планиран да се състои в края на октомври. На една от последните дискусии по темата Мартин Захариев - заместник - председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм, посочи, че "България има потенциал за дигитален хъб на Югоизточна Европа и това трябва да се превърне национална стратегия".
Поканата, отправена чрез посланик Йович, е в продължение на разговора, който българският министър проведе със сръбския си колега в рамките на Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия, посочват от министерството.