За първи път, тази вечер, ще покажем реликви от освещаването  на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка в експозиция, която е подредена в Градската художествена галерия в Казанлък съобщи за БТА д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа“.
На 30 юли 1902 г. Райчо Иванов от село Червен бряг дарява картина, върху която с треви е изработена новата църква. Това става 45 дни преди освещаването, посочи пред БТА директорът на музея. Картината е реставрирана по повод юбилея, тази година. Предстои проучване на историята на дарението.
Сребърна чаша и релефна карта на връх Свети Никола и местността наоколо, където са били на-ожесточените битки,   дарявани на опълченците и воините, които присъстват на освещаването на храма, са другите два експоната, които се представят за първи път. 
В експозицията ще бъдат показани две от най-скъпите реликви на храм-паметника – иконите „Свето Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали историческия връх редом с българските опълченци. Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, както и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти.
Историята на православния храм – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините ще бъдат представени пред казанлъчани и гостите на града разказват 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки.
Експозицията може да бъде разгледана от казанлъчани и гостите на града до 9 октомври.