Артистичната двойка Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов отново имат съвместна изява във варненската Арт галерия „Ларго“. Изложбата им е озаглавена „В пространството и времето“ и показва най-новите им графични творби, създадени в последната година.
Част от експозицията е серия от десет графики - по пет от всеки от двамата автори, която е посветена на амазонките. Те са поръчани от гръцкия колекционер на графика Кристос Янакос и интерпретират митовете за жените-воини, техните царици и подвизите им. Петте офорта от Юлиан Йорданов в колекцията са цветни, а работите на Анна Тихонова са изпълнени в типичния за нея стил върху черна хартия със златно мастило. Няколко творби от цикъла за амазонките са показани в изложбата, която Арт галерия „Ларго“ представя в галерия „Epreuve d’Artiste“ в Антверпен този месец, а за първи път варненската публика ще има възможност да види цялата серия. 
Графиките от цикъла са включени в книга, написана от гръцкия колекционер, сподели за БТА Юлиан Йорданов. Със съпругата му не за първи път участват в подобни бутикови издания в ограничен тираж, предназначени за институции и ценители. Колекционери на графика и най-вече на екслибрис има в Азия, както и в Европа и по-малко в Южна Америка, споделиха художниците. За Анна Тихонова, която по принцип работи повече с абстрактни сюжети, това е било първо докосване до митологията на Древна Гърция и за нея е било интересно да се посвети на темата, каза тя пред БТА. 
В изложбата, която се открива днес в 18:00 ч., двамата художници представят и живописни творби. Беларуската художничка Анна Тихонова, която има интерес към акварела в последните години, е подготвила за гостуването си във Варна серия на морска тематика, в която използва смесена техника. Тя е завършила Държавната академия за изкуства в Минск, автор е на научно-изследователски публикации за беларуския и европейския екслибрис. Има награди от световни форуми, посветени на екслибрис в Словакия, Белгия, Италия. Ръководител е на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция. 
Юлиан Йорданов присъства в изложбата във Варна с картини, изпълнени с акрил, в които доразвива вижданията си за връзката между пространството и времето и техните метаморфози. Оттам идва и заглавието на изложбата. Тематиката занимава художника от десет години насам, на нея е посветена първата му самостоятелна изява в „Ларго“ през 2012 г., когато Йорданов показва цикъл литографии „Забравени сънища“, припомни галеристката Нели Вълчева. 
В новите си живописни творби той рисува кораби, плуващи в пространството, в които има елементи както от времето на викингите, така и от бъдещето. Художникът е роден в Ловеч, но живее и работи в София, където е завършил Националната художествена академия. Има над 35 самостоятелни изложби в Германия, Турция, Белгия, Китай. Носител е на повече от 20 награди за графика и екслибрис в Русия, Полша, Китай и др. Артистичен директор е на първите три издания на Международния екслибрис конкурс във Варна и е носител на приза „Художник на десетилетието 2008-2018“ на Арт галерия „Ларго“.
Изложбата продължава до 12 октомври и е част от програмата на галерия „Ларго“, подкрепена от Национален фонд „Култура“.