Азербайджан прави всичко възможно, за да доставя газ на Румъния, но има поне десет европейски държави, които сега искат газ от каспийската страна. Това заяви Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, който присъства днес в Букурещ на Румънската международна газова конференция, предаде Аджерпрес.
Шахбазов участва в дискусионен панел с колегите си от осем други държави от региона: Румъния, България, Унгария, Украйна, Република Молдова, Грузия, Гърция и Турция.
Запитан от румънски журналисти дали страната му е готова да доставя газ на Румъния в близко бъдеще, азербайджанският министър отговори, че по този въпрос се водят разговори с представители на Румъния. 
"Опитваме се да направим всичко, което е по силите ни, но за това е необходимо време. Съществуват определени организационни критерии, свързани с транзита на газ, транспорта. В момента сме в процес на преговори, имаме стратегическо партньорство с Румъния и правим всичко по силите си, но в Европа има поне десет държави, които ни искат газ, и ние правим всичко възможно", обясни Шахбазов.
По думите му Азербайджан се готви да увеличи доставките на газ за ЕС.
"Миналата година доставихме на ЕС 8,2 млрд. куб. м, а тази година увеличихме количеството с 40 процента. Искаме да удвоим количеството азербайджански природен газ, което ще доставяме на Европейския съюз през следващите пет години. Нашата цел е да доставяме много повече газ на нашите партньори, които вече получават, и да разширим доставките си до нови региони - от южната част на Европа до западната част на Балканите", заяви азербайджанският министър.
Шахбазов посочи, че макар и да са необходими бързи решения, нещата не могат да се направят за една нощ.