Европейската комисия предложи в неделя Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет. Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи с върховенството на закона, уточни еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция.
Комисията предлага да бъде спрян достъпът до 65 на сто от бюджета по три програми от политиката на сближаване, които средства се предоставят на по-малко икономически развитите страни членки. През юли Хан предложи дори по-голямо орязване на 70 на сто от бюджета по трите програми за Унгария. Предложената в неделя мярка може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец, но крайният срок може да бъде удължен с още два месеца „при изключителни обстоятелства“, каза ЕК. Решението от неделя бе прието единодушно от еврокомисарите, уточни Хан. Става въпрос за спирането на близо 7,5 млрд. евро за Унгария, поради опасения за корупция. Стъпката на ЕК идва след липса на напредък от страна на Будапеща в успокояването на тези опасения на еврочиновниците след месеци на преговори с правителството на премиера Виктор Орбан, отбелязва в.“Файненшъл таймс“.
Хан отбеляза, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение. Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят. По неговите думи оставащите слабости са свързани с работата по прозрачността в областта на обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията и недостатъците в борбата с нея, включително слабости в разследването на злоупотреби с европейски фондове.
Будапеща очаква да получи 22 млрд. евро по фондове за сближаване по настоящата многогодишна бюджетна рамка, която е с хоризонт до 2027 г. Унгария се опитва също отделно от това да си осигури още 7 млрд. евро във вид на грантове и допълнително милиарди евро във вид на заеми от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията от коронавируса, за които ЕК каза, че също могат да бъдат засегнати, ако Унгария не реши проблемите с върховенството на закона.
„Нашата крайна цел по този механизъм е бюджетът на ЕС повече да не бъде изложен на риск и се надяваме да постигнем това колкото се може по-скоро чрез адекватни реформи в Унгария“, каза още Хан, цитиран от „Файненшъл таймс“.
При близо 50 процента от обществените поръчки в Унгария има само един кандидат, каза ЕК.
Хан отбеляза, че през август Унгария е предложила 17 начина за решаване на проблемите, включително създаване на независим „орган по почтеността“, които еврокомисарят приветства „дори при положение, че бяха направени в последния момент“.
„За да сметне тези оздравителни мерки за адекватни, ЕК трябва да бъде способна да заключи, че те ще сложат край на рисковете за бюджета на ЕС и неговите финансови интереси“, каза обаче Хан.
Унгарският министър по европейските въпроси Тибор Наврачич, който е и ключов съюзник на премиера Орбан, каза в неделя пред журналисти, че 17 промени ще бъдат представени в парламента тази седмица.
„Последното нещо, което иска правителството е да не спазва ангажиментите си“, каза министърът и добави: "Правителството не възнамерява да заблуждава ЕК, която очаква задълженията да се изпълняват. Ще спазваме ангажиментите си, така че да няма изгубени фондове".
Унгарското правителство внесе в понеделник в парламента антикорупционен законопроект, съобщи Ройтерс. Този ход на правителството е свързан с усилията на Будапеща да избегне загубата на европейски средства в размер на милиарди евро.
Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач написа в понеделник в Туитър, че още в същия ден и в петък кабинетът ще внесе в парламента законодателни актове, "включително и предложения за създаването на орган, който да контролира процедурите за обществени поръчки със средства от ЕС".
Унгария планира да създаде специална работна група за борба с корупцията, да разшири обхвата и контрола върху имуществените декларации, и да разшири способите за преследване на престъпления, свързани с обществени средства, посочва „Файненшъл таймс“.
Служители на ЕС в Брюксел неизменно подчертават, че кандидатстването от Унгария за средства от фонда за възстановяване е независимо от спирането на средставата за сближаване. Ако Будапеща обаче не въведе осезаеми промени за борба с корупцията могат да бъдат засегнати и средствата по плана ѝ за възстановяване.
Даниел Фройнд, преговарящ от фракцията на „Зелените“ в Европейския парламент по въпросите на бюджета, каза, че „това, което ЕК представя за успех, е по-малко впечатляващо при по-внимателна проверка. Фатално ще бъде, ако Виктор Орбан все пак успее да избегне тези санкции преди края на годината с няколко псевдореформи“, допълни евродепутатът.
Хан, от своя страна, каза, че ЕК ще „помоли“ Съвета на ЕС да удължи едномесечния срок, в който Унгария трябва да докаже, че реализира напредък „до максимално възможното“. Максималният срок ще даде на Унгария време до 19 ноември да промени законите, необходими, за да отговори на изискванията на ЕС.
Будапеща ще направи всички необходими промени и ще информира ЕК до 19 ноември, каза министър Наврачич.
Лидерката на крайнодясната италианска партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, фаворит за парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 25 септември, разкритикува в понеделник предложението на Европейската комисия да ограничи финансирането за Унгария заради корупционни рискове.
"Истинските антиевропейци са тези, които атакуват нашите идеи, че Европейският съюз трябва да бъде по-силен от всякога. Те казват, че Европа трябва да има страни първо и второ качество, като по този начин правят всичко възможно да тласнат Унгария в ръцете на Путин", заяви Мелони в интервю за ултраконсервативния вестник "Джорнале" (Il Giornale).
"Италиански братя", които имат тесни връзки с унгарския премиер Виктор Орбан, в момента прокарват националистическа програма, бореща се за различна Европа с повече власт на страните членки.
В интервюто си Джорджа Мелони призова за "сближаване на европейските страни вместо тяхното разделение и отдалечаване с използването на аргумента за правова държава, за да се уязвяват тези, които не следват общоприетата линия".
ЕК се позова на нередности и грешки в търгове за възлагане на обществени поръчки в Унгария, както и на необичайно високия брой на търгове за обществени поръчки, на които се е явил един единствен кандидат.
Мелони все пак уточни, че "Орбан сам прави своя избор и аз не правя като него... Единственият ми интерес е този на Италия".
Теоретично правителството на Орбан има време до 19 ноември да поправи всички слабости в борбата с корупция и в областта на върховенството на закона, но на практика времето не работи в негова полза, тъй като може да има тежки забавяния в предоставянето на еврофондове за Унгария.