Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще свика в петък среща на най-високо равнище, посветена на икономиката, на която ще бъдат обсъдени руската платежна система Мир и евентуални западни санкции, съобщиха за Ройтерс двама запознати източници.
На срещата с правителствени служители и други лица ще бъдат разгледани също така споразуменията с Русия, колебанията на истанбулската фондова борса и общата икономическа ситуация, заявиха източниците, пожелали анонимност.
Две частни турски банки - Денизбанк и Ишбанк - преустановиха използването на Мир тази седмица, след като Вашингтон разшири санкциите си срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.
Членката на НАТО Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Русия по принцип и има тесни връзки както с Москва, така и с Киев, нейни черноморски съседи. Тя също така осъди инвазията на Русия и изпрати въоръжени безпилотни самолети в Украйна като част от дипломатическия си баланс.
И все пак западните държави са все по-загрижени за засилването на икономическите връзки между Турция и Русия, твърдят дипломати, особено след няколкото срещи между Ердоган и президента Владимир Путин, включително миналата седмица в Узбекистан.
По-рано днес ръководителят на руската Национална система за картови разплащания заяви, че банковите карти Мир продължават да работят в Турция, въпреки че двете банки са ги спрели. 
Миналата седмица руската централна банка обеща да продължи с разширяването на броя на страните, които приемат нейните карти Мир.
Санкциите на САЩ са насочени към хора и организации, обвинени, че помагат на Москва да заобиколи финансовите санкции. Миналия месец министерството на финансите на САЩ изпрати писмо, в което предупреди турския бизнес свят, че рискува да бъде санкциониран, ако поддържа търговски връзки с руснаци, които са обект на санкции.
По-рано тази седмица високопоставен служител на американската администрация заяви, че Вашингтон очаква още банки да прекратят контактите си с Мир заради риска от санкции и добави, че решенията за преустановяване на сътрудничеството от страна на Ишбанк и Денизбанк са много разумни.