В Левски тази вечер официално ще бъде открит Летният театър. Началото на проекта в центъра на града е поставено още през 2017 г., когато Народно читалище "Георги Парцалев 1901" кандидатства пред Държавен фонд "Земеделие". Идеята е подкрепена, договорът е сключен и започва строителството. Финансирането тогава е в размер на 400 000 лв. 
"През 2020 г. се установи, че така избраният изпълнител не може да завърши задачата, трябваше да бъде избран нов, за да се стигне до днес, когато културното бижу в центъра на града е факт", каза пред БТА кметът на община Левски Любка Александрова. 
Освен отпуснатата сума по проекта, общината също участва с около 150 000 лв. "В моментите, когато имаше нужда от дофинансиране, Общинският съвет и общинска администрация бяхме заедно, обединени от идеята, че искаме да имаме такъв културен институт. Радвам се, че се преборихме и го завършихме", подчерта Александрова. 
Летният театър включва сцена, седящи места за 540 души, които са разположени амфитеатрално, сервизни помещения, изградена е електрическа инсталация, осветление. Има възможности за поставяне на театрални спектакли на открито, провеждане на концерти, фестивали, прожекции на филми.  
"Смятам, че през лятото театърът ще стане една културна сцена, на която хората ще могат да се радват и забавляват всеки ден", каза още кметът на Левски.
"Бойното кръщене на театъра", както го нарича Любка Александрова, е направено със спектакъла на Георги Николов – Жорони "Смях по български". Той е от Левски и един от популярните български комици. Неговото представление бе и с благотворителен характер – за набиране на средства за поставяне на скулптурна композиция "Земляците" на тримата големи творци, родом от община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Въпреки лошото време в неделя вечерта, са събрани около 700 лв., което според Александрова показва, че жителите на Левски искат да участват в такива събития и да пазят паметта на родния си град, да съхраняват културните му традиции.
"Мечтая и ще работя за това Летният театър в Левски да стане един регионален културен център и действително събитията в него да бъдат припознавани не само от левчалии, но и от всички, които живеят наблизо, интересуват се от култура и обичат да посещават различни събития и концерти. От друга страна мечтая един ден Летният театър, читалището и проектът за музей на Георги Парцалев да представляват един голям културен комплекс, който да носи името на обичания български актьор и да събира всички видове изкуства на едно място", добави Александрова.
Официалното откриване на Летния театър ще е тази вечер със спектакъла "Осмото чудо" на ансамбъл "Българе". Представлението също ще е с благотворителен характер, като ще се набират отново средства за изграждането на скулптурната композиция. Началото ще е в 19.30 часа.