Българите са разтревожени от институционалния и структурния разпад в държавата, съобщи писателят и издател Иван Гранитски, организатор на Национални културни празници „Албена“, чието 25-то юбилейно издание приключи във Варна. „Виждаме, че вече месеци наред институциите не си говорят, настъпва някакво Вавилонско разноезичие“, каза той и обясни, че това споделят хората по време на турнето тази година. 
Освен в големите градове празници „Албена“ гостуват в много селски читалища, където творците успяват да проведат задълбочени разговори с възрастни хора, които според издателя са петимни за такива срещи, защото иначе са забравени от всички. „Виждаме мъдри, четящи, мислещи хора, които се тревожат за бъдещето на своето любимо Отечество. Те нищо не искат, въпреки че са захвърлени от официалната държава, просто страдат и питат нас какъв е изходът, какво може да се направи. На този въпрос трудно може да се отговори. Ние се опитваме също да разсъждаваме с тях и нашата надежда е в едно бавно постепенно пробуждане на обществото, което трябва да разбере, че над всичко все пак е Отечеството и връщането към корените“, каза Гранитски. 
Той отбеляза, че по селата има прекрасни читалища със запазени зали и сцени, но няма млади хора, а държавата е абсолютно абдикирала. „Там се вижда двойния стандарт на нашите псевдополитици, които стоят на жълтите павета, по изборите обещават мед и масло, а след това ги няма по малките населени места“, заяви той.
Надежда дават, според него, срещите в училища, главно с гимназисти, където в последните години се наблюдава по-голям интерес към сериозната литература, децата слушат внимателно, не шумят толкова, вижда се мисъл в погледа им. „Не знаем дали има промяна в естетическата парадигма, но ни се иска да вярваме, че може би започва процес на събуждане и затова толкова много държим на срещите с ученици“, подчерта издателят. 
Събуждане на българския дух, защита на националната идентичност, грижа за българския език и култура са главните задачи на Национални културни празници „Албена“, каза организаторът им пред БТА. Затова повечето събития са придружени с литературни рецитали или пътуващи изложби на съвременни художници. „Мисля, че това е благородна кауза, която си заслужава да поддържаме. Тези творци, с които обикаляме страната, са просто едни съвременни будители“, сподели Иван Гранитски. 
Над 2 600 срещи в над 700 населени места са проведени за изтеклите 25 години, особено в Североизточния регион на страната, показва равносметката на организаторите. Над 750 творци са представяли свои творби, сред тях писатели, музиканти, художници, учени, археолози, което се дължи на факта, че палитрата на издателство „Захарий Стоянов“ е широка и присъства както художествена, така и научна литература. Участниците винаги предоставят дарения на регионални, читалищни и училищни библиотеки. Главната подкрепа за провеждането на празниците идва от общинските власти и винаги към творческата група на турнето се включват и значими местни творци, които също представят свои произведения. 
Национални празници „Албена“ ще продължат, съобщи инициаторът Иван Гранитски. Подготвя се и сборник с богат илюстративен материал, посветен на 25-годишнината, в който ще бъдат включени авторите, представяни през годините.