Белград все пак стана първият домакин на Европрайд шествие в Югоизточна Европа въпреки протестите срещу проявата, която първоначално бе забраненa, а след това - разрешена. 
Няколко хиляди души се включиха в събота в “парада на гордостта” - централното събитие на едноседмичната проява Европрайд в защита на правата на ЛГБТ общността. Шествието обаче бе белязано от сблъсъци между полицията и групи, които бяха срещу провеждането на марша.
Да бъде или да не бъде
Всяка година Европрайд се провежда в различен европейски град, а Белград бе избран още през 2019 година. Провеждането на шествието oбаче беше под въпрос, след като сръбският президент Александър Вучич обяви през август на фона на протести  срещу Европрайд, че събитието се отменя „за по-добри времена“, което доведе до мигновената реакция на ЕС и САЩ в подкрепа на „парада на гордостта“.
 В крайна сметка Европрайд седмицата бе официално открита миналия понеделник, но след това вътрешното министерство съобщи, че забранява шествието в събота. Причината, която изтъкна: потенциални сблъсъци с крайнодесни и религиозни контрапротести в същия ден, които също бяха забранени.
Правният съветник  Милан Филипович от сръбската правозащитна организация YUCOM коментира пред БТА, че управляващите, вместо да използват парада като възможност да укрепят толерантността, са забранили шествието, за да спечелят точки сред десните избиратели и да отклонят общественото внимание от представения миналата седмица доклад за преговорите за Косово.
На подобно мнение е и председателят на Движението свободни граждани Павле Гърбович, който подчерта пред сръбската телевизия N1, че правителството се е опитало да забрани парада с популистки мотиви.
Предишни сръбски правителства отменяха гей паради, навличайки си критики, включително от правозащитни организации. Такива шествия в началото на този век бяха посрещани с яростна съпротива и помрачавани от насилие. Последните „паради на гордостта“ в Сърбия обаче преминаха мирно - промяна, която бе посочена от организаторите на Европрайд като една от причините да изберат Белград за домакин на събитието тази година.
Това, което помогна Европрайд да се случи, беше феноменалният международен натиск и медийно внимание, както и присъствието на активисти, политици, дипломати, комисари и лидери на гражданското общество от цяла Европа, коментира на Фейсбук страницата си Стийв Тейлър, генерален секретар на Копенхаген Прайд.
В подкрепа на организаторите на прайда в навечерието му в сръбската столица пристигнаха еврокомисарката по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали и докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик. След разговори с тях и с посланици сръбският премиер Ана Бърнабич, която също е част от ЛГБТ общността, даде зелена светлина на шествието макар и със скъсен маршрут и при изключително силно полицейско присъствие.
Равносметката
След приключване на шествието Бърнабич благодари на сръбските граждани за толерантността и заяви, че е горда от това, че не е имало сериозни инциденти въпреки стълкновенията между полицията и крайнодесни, протестиращи срещу проявата.
Световните медии обаче обръщат внимание на тези сблъсъци при отразяването на „парада на гордостта“.
Изстрели във въздуха, сигнални ракети, палки и хвърляне на камъни по полицейски джипове. Заплахи и атаки срещу участници в прайда, срещу журналисти и полицаи, които са охранявали събитието - така обобщава сблъсъците местната телевизия N1.
Близо 90 души са арестувани, а 13 служители на реда са ранени по данни на полицията.
Милан Филипович от YUCOM поставя въпроса как така полицията не е могла въпреки многобройните камери навреме да забележи придвижването на маскирани лица в еднакви тъмни дрехи и с палки, за да осигури адекватен полицейски отговор.
Правистът и активист за човешките права Милан Антониевич пък оцени пред агенция Танюг, че шествието все пак е било успешно и че държавата и министерството на вътрешните работи са свършили добра работа и напълно са защитили участниците и гостите. По думите му лошото послание са ранените полицаи, но за това вината носят хората, които са били готови за насилие по улиците на Белград.
В изказванията си след шествието министърът на вътрешните работи Александър Вулин изтъкна, че охраната на едноседмичната проява Европрайд в Белград, включваща освен парада и конференции, изложби, концерти, е струвала три милиона евро, а за осигуряване на сигурността на шествието са били ангажирани над 5000 полицаи.
Изтъкването на високите разходи за големия брой полицаи е особено лицемерно, като се има предвид, че това е следствие от недостатъчната работа на държавните органи в подкрепа на толерантност или дори флирт с широко разпространените предразсъдъци към ЛГБТ съгражданите, коментира Милан Филипович от YUCOM.
Европрайд и еврочленство
Сърбия е кандидат за член на ЕС. Брюксел обаче иска от страната да подобри положението с върховенството на закона и човешките права. 
В навечерието на Европрайд шествието, преди то все пак да бъде разрешено,  Бърнабич разговаря с ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре за напредъка на страната по пътя към присъединяването й към евросъюза. Европейският представител подчерта колко е важно да се проведе Европрайдът в Сърбия - за първи път в Югоизточна Европа, но също така и изказа разочарованието на ЕС от решението на сръбското вътрешно министерство да забрани шествието.
През август евродепутати изпратиха писмо до сръбския президент Александър Вучич и до Бърнабич, в което призоваха властите да улеснят провеждането на Европрайд. Те подчертаха, че проявата е "мирен инструмент за политическо застъпничество и един от начините, по които изкристализира универсалното право на свобода на изразяване и мирни събирания".
Докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, който участва в шествието в събота, подчерта, че случващото се в Белград ще бъде отразено в следващия му доклад.
Освен това сръбската агенция Бета писа миналата седмица по повод забраната на „парада на гордостта“, че според нейни източници ЕК не е доволна от действията на сръбското правителство и следващият доклад за готовността на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз ще бъде значително по-критичен.