Християн Мицкоски е политически изчерпан и трябва да напусне лидерския пост във ВМРО-ДПМЕ, заяви членът на партията и бивш министър на вътрешните работи Оливер Андонов, който днес на пресконференция пред партийната централа обяви началото на дейността на Фракцията за демократизация и преустройство, т.е. съживяване на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Днешната пресконференция е с една тема – публичен и открит призив към г-н Мицкоски да подаде оставка от позицията си председател на ВМРО-ДПМНЕ и по този начин да открие пътя за извършване на необходимите демократични промени във ВМРО-ДПМНЕ и партията, която в началото на своето създаване през 90-те години беше символ на македонската демокрация, отново да се върне на пиедестала като нормална демократична партия, а не като символ на политически упадък, каза Андонов.
Основната политическа цел на фракцията, освен оставката на Мицкоски, който е изчерпан политически, е призив към членовете за организиране на избори за нов председател на партията.
Според Андонов фракцията е подкрепена от ветерани, основатели на ВМРО-ДПМНЕ, редови членове, бивши функционери на партията, но и от хора от сегашното ръководство.
Той подчерта, че не става въпрос за паралелна структура, а че те ще действат вътре в партията като фракция. Попитан от колко членове на партията имат подкрепа, Андонов каза, че няма да спекулира с числата и че са отворени за всички членове на партията.
Защо сега? Защото сега са налице всички условия членската маса като цяло да види нещата както трябва. Това е желанието на членската маса, а не моето лично желание. Тази борба ще   продължи. Това не е битка, която започва и свършва днес. Това са членове на партията, които казват: стига разрушаването на ВМРО-ДПМНЕ, защото ВМРО-ДПМНЕ, като една от основните политически, големи партии в Македония, трябва да създава генералната политика в страната. С едно крило наникъде не се лети, каза Андонов.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.