Русия проправи пътя за анексирането на обширни украински територии, което е сериозна ескалация на войната на Кремъл с Киев, констатира британският вестник „Телеграф“.
Проруските лидери в окупираните части на четири украински области (които представляват 15% от територията на Украйна) обявиха, че тази седмица ще започне произвеждането на референдуми за присъединяване към Русия - стъпка към анексирането.
Вчера се очакваше руският президент Владимир Путин да направи обръщение към руската нация по телевизията, което бе отложено, без да бъде давано обяснение.
По-рано Кремъл предупреди, че ще защитава всяка анексирана територия с "всички средства", като намекна, че обмисля разгръщането на ядрени оръжия в отговор на подкрепяните от Запада усилия на Украйна да си отвоюва окупираните земи.
От трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк се чуха осъдителни гласове от събралите се световни лидери, които обявиха референдумите за "измама".
Британската премиерка Лиз Тръс заяви, че Русия трябва да плати репарации на Украйна от своите "огромни запаси от нефт и газ", когато конфликтът приключи.
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че референдумите са в нарушение на международното право, а френският президент Еманюел Макрон ги нарече "трагична пародия".
„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че нахлуването на Русия в Украйна е централна тема на годишната сесия на Общото събрание на ООН. Световните лидери, които участват в сесията, се фокусират върху съпътстващото конфликта насилие, хаоса във веригите за доставки, рязкото покачване на цените на енергията и другите последици от войната.
Вестникът отбелязва, че поне двама президенти - турският Реджеп Тайип Ердоган и френският държавен глава Еманюел Макрон - използваха ООН като сцена, за да се представят за възможни миротворци във войната в Украйна.
Руският президент Владимир Путин може би се готви да вкара още войски в Украйна, след като четири контролирани от Русия региона обявиха планове за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия, цитира вестник „Вашингтон пост“ думите на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Според него Белият дом е запознат и със съобщенията, че Путин може би се готви да въведе "мобилизационни мерки", за да изпрати още руснаци, които да "отидат да се бият в бруталната му война в Украйна". Путин все още не е обявил пълномащабна война в Украйна, като нарича инвазията си "специална военна операция", което ограничава възможността му да свиква или мобилизира резервисти, посочва изданието.
Украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение рано днес  заяви във връзка с референдумите: "Нашата позиция не се променя в зависимост от този шум или друго съобщение", пише в. „Гардиън“. Вестникът посочва позицията на украинския президент, че "фалшивите" референдуми са безсмислени, и се зарече да "елиминира" заплахите, отправяни от Русия, като заяви, че украинската армия ще продължи да отвоюва територии независимо от това, което Москва или проруските сепаратисти обявяват. „Гардиън“ също така посочи, че днес Зеленски ще говори пред Общото събрание на ООН чрез видеовръзка.
Вестникът цитира и казаното от Сергей Никифоров, говорител на Зеленски, пред украинското издание Лига.net, според когото всеки референдум за присъединяване към Русия на окупираните от нея украински територии ще унищожи всички останали възможности за преговори между Киев и Москва. "Без референдуми все още има - макар и много малък - шанс за дипломатическо решение. След референдумите - не", цитира Лига.net думите на Никифоров.