Съединените щати са направили още едно предложение за диалог към Северна Корея това лято чрез комуникационен канал в Ню Йорк, но Северът не е дал отговор, заяви високопоставен американски представител, цитиран от Йонхап.
Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сон Ким, каза, че предложението е направено чрез така наречения Нюйоркски канал през юли, включващ дипломатическата мисия на Севера в ООН. Представителят подчерта продължаващия ангажимент на администрацията на Джо Байдън да възобнови отношенията с Пхенян.
„Мисля, че последният ни разговор с КНДР беше през лятото. Изпратихме съобщение, в което отново заявяваме интереса си към повторно ангажиране и също така предлагаме отново нашата помощ за артикули, свързани с ковид“, каза Ким на среща с репортери в Сеул. „Но казвам „никакъв интерес“ (от Севера) - в смисъл, че те не са отговорили на нито едно от нашите съобщения“, допълни той.
Потенциални причини за липсата на отговор от страна на Северна Корея според посланика са разпространението на ковид в държавата и строгият наложен локдаун там. Сон Ким твърди, че ако пандемията в Севера бъде овладяна, държавата може и да бъде готова за дипломатическа дейност.
Ким подчерта, че както Сеул, така и Вашингтон имат „много креативни идеи“ за възстановяване на отношенията със Севера, като призова Пхенян да се върне на масата за преговори, за да работи за „пълна денуклеаризация“ на Корейския полуостров и да се справи с „въпроси, които вълнуват всички страни. "