Европейската комисия препоръчва началото на скрининговите изследвания за рак на гърдата да бъде от 45 годишна възраст, предаде АФП. 
„Препоръчваме разширяване на скрининга в държавите от ЕС“, каза Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазването. Досега препоръчителната възраст за начало на изследванията беше от 50 г. до 69 г. Сега обхванати от скрининга трябва да бъдат жените между 45 и 74 години. 
Самата Кириакиду се е лекувала от рак на гърдата. 
За жените с повишена плътност на гърдите се препоръчва ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). 
ЕК препоръчва също тестът за човешки папилома вирус („HPV“) да се предлага на жените между 30 и 65 години на всеки пет години. Този тест е по-прецизен от цитонамазката („test Pap“). 
За диагностициране на рак на дебелото черво се препоръчват фекални имунохимични тестове във възрастовата група от 50 до 74 години. Така ще бъде преценено кои пациенти имат нужда от ендоскопско изследване.
Комисията въвежда скрининг на рака на белия дроб, простатата, а при някои условия и на рака на стомаха. 
Като мярка срещу рака на стомаха се препоръчва скрининг на заклетите пушачи и на хората пушили много, но отказали цигарите, които са на възраст между 50 и 75 години. По отношение на рака на простатата се предлага антигенен тест за мъжете до 70 години и ядрено-магнитен резонанс при позитивен тест. 
За рака на стомаха се препоръчва скрининг в държавите или регионите със завишен брой на случаите от този вид рак. 
Стела Кириакиду изрази пожелание препоръките да бъдат приети от Европейския съвет през декември.