Турският кораб за сеизмични проучвания "Оруч Реис" ще бъде готов да проведе проучвателни дейности за природен газ и нефт в рамките на месец, заяви министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от гръцкия в. "Катимерини".
"Нашият кораб за сеизмични проучвания "Оруч Реис" беше способен да извършва само двуизмерни сеизмични проучвания преди. Сега е в състояние да извършва триизмерни проучвания също като кораба "Барбарос Хайредин Паша". Оборудването в момента се асемблира и в рамките на месец, надявам се, ние ще можем да завършим модернизацията му тук и да го изпратим в нова локация", посочи Дьонмез по време на посещение в черноморското пристанище Фильос.
Той не уточни мястото, но през 2020 г. и 2021 г. изследователският кораб беше изпратен да извършва проучвания край бреговете на Кипър и в Егейско море, напомня изданието.
"Атина и Никозия се подготвят за ново нашествие, което може да доведе до още по-голямо нарастване на напрежението в Източното Средиземноморие", отбелязва "Катимерини".
Атина обвинява Анкара, че извършва незаконни проучвания за газови находища край гръцките острови. Турското правителство отхвърля обвиненията и твърди, че проучванията за газ са законни. Подобен конфликт съществува и с Кипър.