Проруските сепаратистки територии в района на Донбас, Източна Украйна, ще проведат референдуми за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември, съобщи Франс прес, като цитира властите и новинарските агенции на сепаратистите.
Гласуване ще се състои в Донецка и в Луганска област, чиято независимост руският президент Владимир Путин призна малко преди да започне офанзивата си срещу Украйна.
Евентуално присъединяване на двата района към Русия би представлявало значителна ескалация на конфликта, отбелязва АФП.
Русия вече анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. Това беше ратифицирано на референдум, предшестван от военна намеса и заклеймен като незаконен от Киев и Запада.
Председателят на парламента в самопровъзгласилата се Луганска народна република Денис Мирошниченко първи обяви датите на гласуването. "Съветът на нацията решава да определи датите за гласуване за референдума от 23 септември до 27 септември 2022 г.", заяви той, цитиран от официалния новинарски портал на областта.
Малко по-късно официалната Донецка новинарска агенция съобщи, че на същите дати в територията ще се проведе референдум. В съобщение, публикувано в Телеграм, лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин призова руския президент Владимир Путин да присъедини района към Русия след референдума.
"В случай на положително решение (за присъединяване) на референдума, в което не се съмнявам нито за момент, ви моля да разгледате въпроса за интегрирането на Донецката народна република към Руската федерация възможно най-скоро", пише Пушилин. "Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от тази велика държава, която винаги е смятал за своя родина", добави той.
Освен Донецк и Луганск, проруските власти в няколко области, окупирани от руснаците след началото на офанзивата срещу Украйна миналия февруари, също обявиха намерението си да организират референдуми за анексиране.
Ръководителят на администрацията на руските окупационни власти в Херсонска област Владимир Салдо също обяви референдум на тези дати. "В съответствие с указа референдумът ще се проведе от 23 до 27 септември 2022 г.“, съобщи той в Телеграм. Изправена пред "трудна" ситуация, "регионалната администрация ще направи всичко необходимо, за да гарантира безопасността на всички жители на рейона" по време на гласуването, добави Салдо.
В допълнение към районите, които обявиха датите на референдума във вторник, руските окупационни власти в района на Запорожието също изразиха желание да се присъединят към Русия.
Владимир Рогов, член на създадения от руските окупационни власти главен съвет на военно-гражданската администрация в Запорожка област заяви, че референдум ще се проведе в контролираната от руските сили част на областта, "а след това стъпка по стъпка ще се освобождава останалата ѝ територия", съобщи ТАСС.
Рогов, който е и председател на движението "Ние сме заедно с Русия", заяви пред радио "Комсомолска правда", че в случай на присъединяване към Руската федерация, Запорожка област би трябвало да бъде преименувана на Запорожки край.
Обявяването на тези референдуми идва на фона на контраофанзива на Киев, която тревожи окупационните сили, установени от Москва, отбелязва АФП.
По-рано днес, преди обявяването на тези дати бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че в случай на нападение срещу анексираните територии Москва ще използва "всички сили за самоотбрана".