Участници от шест държави ще се изявят в Международния конкурс за млади поп изпълнители “Сребърна Янтра”. През тази година в емблематичния за Велико Търново музикален форум ще участват 88 индивидуални изпълнители и 7 пеещи семейства от България, Италия, Армения, Румъния, Кипър и Молдова, съобщи Румяна Начева, създател, продуцент и директор на конкурса.
Селекцията е направена в онлайн среда, а допуснатите участници за финала са разпределени в четири възрастови групи, като последната включва участници между 17 и 30 години. Най-малкият участник в конкурса “Сребърна Янтра” е 4-годишната Александра Иванов от Детско естрадно студио “Румина”, а най-възрастният е 29-годишната Марица Тиликян от Армения. В категорията „Пеещи семейства“  ще се изявят седем семейства, като едно от тях е 6-членно семейство от Армения – две сестри близначки, двама братя и техните родители.
Изпълненията на музикалните таланти ще бъдат оценявани от международно жури. Негов почетен председател е Силвия Кацарова, като тази година позицията се поделя между нея и проф. Сребра Михалева – вокален педагог и университетски преподавател във Великотърновския университет. Останалите членове на журито са президентът на WAPA Арман Гукасян, Роко Палацо (Италия), проф. д-р Родика Рошиору, Лиляна Корниля-Ликор и Христо Паскалев – Паскал.
Официалното откриване на тридневния конкурс е на 23 септември – петък, от 17:00 ч. в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”. Той се организира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и е част от съпътстващата програма, посветена на 22 септември - Деня на Независимостта.