Постигнато е споразумение за размяна на 200 пленници в руско-украинската война, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като отбеляза, че впечатлението му е, че руският президент Владимир Путин възнамерява да сложи край на този конфликт възможно най-скоро, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на интервю на Ердоган за американската телевизия Пи Би Ес.
"В Узбекистан се срещнах с президента Путин и имах обстойни разговори с него. Разбрах, че той се опитва да сложи край на тази война възможно най-скоро. Защото начинът, по който нещата вървят сега, е доста проблематичен", посочи Ердоган, който е в Ню Йорк, за да присъства на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.
"В момента например е постигнато споразумение за размяна на 200 пленници. Това е добро развитие. Защото с тези пленници ще бъде направена значителна крачка напред. В момента колегите изясняват техническите измерения. С това ние ще постигнем добро развитие", добави той.
Ердоган отново изтъкна, че неговата страна се стреми към балансирана позиция и не може да заеме страната на никого в този конфликт. Той добави, че се водят много дискусии както с руския лидер, така и с украинския президент Володимир Зеленски и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
"Сега в битката между тези две страни разговаряме много с Путин. В същото време разговаряме много със Зеленски. В същото време разговаряме много с Гутериш. Гутериш разговаря с всички страни. Ако стигнем до някакво заключение, няма да го направим, като застанем на страната на един лидер. Няма да защитаваме нито един лидер. Вместо това трябва да потърсим решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни", посочи турският президент.