Европейската комисия подкрепя държавите от ЕС в прилагането на насоките за изпълнение на решението за прекратяване на облекчения визов режим с Русия. Това заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с едностранни действия на Литва, Латвия, Естония и Полша.
Говорителят не даде оценка на действията на четирите държави, които вчера обявиха, че въвеждат допълнителни ограничения за руските граждани. Ограниченията ще важат за руснаци, които искат да влязат в тези страни с шенгенски визи за туризъм, бизнес, спорт или културни цели.
Съветът на ЕС прие решение за прекратяване на облекчения визов режим с Русия от 12 септември, уточни днес говорителят. По неговите думи от това следва, че повече няма да има улеснения за руснаците, поискали туристическите визи. Решението предлолага общ подход на държавите в ЕС, те повече не трябва да дават приоритет на молбите за виза на пътуващите без съществена причина, поясни той.
ЕС остава отворен за независими журналисти, дисиденти или защитници на човешките права в Русия, отбеляза говорителят. Той настоя, че държавите, които не прилагат санкции срещу Русия заради войната в Украйна или ги заобикалят, подпомагат Кремъл в действията, свързани с нарушаване на международния правов ред.