Боливийските власти се стремят да предотвратят увеличаването на горските пожари по границата с Аржентина, след като почти един милион хектара бяха опустошени в източната част на страната досега през тази година, съобщиха днес властите, предаде Ройтерс.
Рискове от нови огнища на пожари в някои горски и земеделски райони в Боливия продължават да будят безпокойство, заявиха държавните органи.
Заместник-министърът на гражданската отбрана Хуан Карлос Калвимонтес заяви днес пред местните медии, че целта и надеждата на властите е опустошената  от горските пожари територия да не достигне 1,5 млн. хектара.
Калвимонтес обаче отбеляза факта, че страната е изправена пред "значително намаление" на щетите, ако сегашната стихия бъде сравнена с изпепелените през 2019 г. 5 млн. хектара.
Предварителният доклад на боливийската гражданска отбрана разкри, че 80 % от пожарите са засегнали площи с ливади и малки храсти, главно поради сушата и използването на огън от земеделските стопани за разчистване на земята за посеви.
Боливия разполага с ограничен брой пожарникари, които да се борят с горските пожари, но правителството е мобилизирало 10 513 военнослужещи, които да работят за намаляване на рисковете от огнената стихия.