1148 първокласници чуха вчера за пръв път училищния звънец в община Русе. В областта първолаците бяха около 1500 - с близо 100 по-малко от миналата година.
В класните стаи в Русе и региона влязоха близо 16 400 ученици - с над 200 по-малко от миналата есен. Цифрите са приблизителни, тъй като официалната статистика и реалността имаха известно разминаване вчера.
Навсякъде имаше големи тържества, топли пожелания, детско любопитство, родителски вълнения и учителски усмивки.
Кметът на Русе Пенчо Милков бе гост на тържеството в СУЕЕ „Констатин-Кирил Философ“, където имаше инициатива вместо да се носят цветя на учителите, предвидените суми да се дарят за пострадалите от наводнението в село Каравелово, Карловско.
„Скъпи първокласници, освен че ще се научите да четете и пишете, тук ще откриете най-верните си приятели, с които ще споделите един от най-хубавите периоди в живота си“, каза в словото си Милков.
Зам.-кметовете Златомира Стефанова, Енчо Енчев, Димитър Недев и Магдалина Илиева поздравиха учениците съответно в Корабната гимназия и училищата „Ангел Кънчев“, „Христо Ботев“ и „Васил Левски“.
Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев откри учебната година последователно в Строителната гимназия и в Математическата гимназия. 
Областният управител Анатоли Станев бе на тържеството на Английската гимназия, чийто възпитаник е.
„Това училище е с непреходни традиции и прозорлива визия за бъдещето. Тук е мястото, където нашите деца се изграждат като достойни личности, но и където те научават някои от най-важните житейски уроци“, обърна се към учениците, родителите и учителите Станев.
Любопитен факт е, че Английската гимназия се оказа и следващият дом за ученика с най-висок бал от прогимназиалния етап и след Националното външно оценяване в края седми клас в цялата област - момиче от ОУ „Любен Каравелов“ с бал 498 от максимум 500 точки. 
За първи път тази година официални поздравления поднесоха от магистрати от Окръжния съд. Съдия Мария Велкова приветства ръководството, учителите и учениците от СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“, а съдия Николинка Чокоева - тези от Математическа гимназия „Баба Тонка“.  
Без високопоставени гости, но пък с интересна изложба от учебни материали и пособия по различни предмети, както и изделия, рисунки и макети на ученици в областта на интериорния дизайн, мебелното производство и тапицерията бе открита учебната година в Гимназията по дървообработване „Йосиф Вондрак“.
Добра новина дойде от Ценово. В четирите основни училища и детски градини в общината се обучават повече от 240 момичета и момчета - с 13 повече от миналата година. От тях първокласниците са 31. Гост за първия учебен ден в ОУ „Климент Охридски“ в Долна Студена беше зам.-кметът Ваня Игнатова, която прочете поздравителен адрес от кмета на община Ценово д-р Петър Петров.