Украинското правителство взе мерки да се осигурят правата и свободите на всички граждани, включително и на националните малцинства. Българите в Украйна са една много толерантна част от обществото, ситуацията при тях е спокойна. Няма засега реална заплаха за тях.

Това заяви на брифинг посланикът на Украйна Микола Балтажи. В момента Украйна преживява най-сложния и най-драматичния период в своята независимост, продължи Балтажи. Оказа се, че една съседна държава, която е стратегически партньор на Украйна, член на Съвета за сигурност на ООН, която има задължения към нашата страна и редица подписани двустранни спогодби погазва международни норми, фундаменталните принципи на международното право и осъществи военно нахлуване под предлог за защита на руско говорещото население. Никаква заплаха за тяхната сигурност няма, няма и оплакване от тях за нарушаване на техните граждански права, потвърди посланикът. В момента диалогът между Русия и Украйна се развива много вяло, отбеляза той.

Балтажи представи видеоматериал, в който се вижда разговор на украински журналист с военен на обект в Крим. Войникът е от Руската федерация, поясни посланикът. Той коментира и поведението на руските медии, в които се говорело, че в Киев има незаконно, нелегитимно правителство , а в страната действат бандеровци, националисти. От куршумите на снайперисти загинаха не само мирни демонстранти, но и журналисти, припомни той. Балтажи благодари на българските журналисти, които са били там и са давали обективна информация. Което не можело да се каже за медиите на Руската федерация.

Новото правителство предприема всички действия, за да осигури мир и се обръща към различни международни организации, подчерта посланикът. И днес се отрича пребиваването на войските на Руската федерация в Крим, допълни той. Всички аргументи, които се дават за защита на руско говорещото население са вътрешни въпроси, които трябва да се решават в самата Украйна, смята Балтажи. У нас живеят 8 млн. души, които се идентифицират като руско говорещи и които представляват около 17% от населението, а 40 % от медиите са насочени към тях, с програми на руски език, уточни посланикът.

Законът за регионалните езици бе отменен, заради нарушения в процедурата по време на приемането му през 2012 г. Всъщност, този закон не функционираше, твърди Балтажи. Сега има работна група, след като президентът отказа да подпише отмяната му от Радата, в която влизат и българи. Ще се отчете опитът на другите държави, както и на самата Украйна. Украинците са толерантна нация, каза посланикът.

Получаваме редовно информация за ситуацията в страната, продължи Балтажи. На 3 март т.г. се съобщава от граничните ни служби, че са зафиксирани два батальона с руски десантчици, 16 хеликоптера, пристигат въоръжени хора, които фактически окупират граничната служба на Украйна, даде пример посланикът. Според него нарушенията на двустранните спогодби и граничния режим са многобройни.

Властта в Украйна настоява за незабавно оттегляне на въоръжените сили на Руската федерация от тяхната територия. Руската страна има право да държи, според спогодба между двете страни, определен брой военни, каза Балтажи и определи поведението на съседите им като агресия. Той смята, че по мирен начин трябва да се уреди въпросът, като подчерта, че украинците не искат да воюват с Русия.

За нас приоритетът е по мирен начин, чрез диалог и преговори да се урегулира кризата, посочи посланикът. Ние гарантираме безпроблемния транзит на газа през наша територия, но това зависи и от това как се развиват отношенията оттук нататък, отговори посланикът на въпрос на медия. Това е танго, но то се играе от двама, добави той.