Обществена поръчка за строително-монтажни работи за консервация, реставрация и адаптация на Симеоновата къща на улица „Иван Вазов“ 15 в Русе, наричана след 1944 година Семизовата къща, обяви Община Русе. Прогнозната стойност на всички дейности е 1 562 250.33 лева /с ДДС/. Крайният срок за подаване на офертите изтича три дни след изборите - в 23.59 часа на 5 октомври.
Красивата едноетажна сграда с площ от 1332 кв.м е построена през 1892 година.
Автор на проекта е виенският архитект Лудвиг Майер с участието на инж. Едуард Винтер
Построена е за жилище на известния русенски банкер Стефан Симеонов, а популярното сред русенци име Семизова къща идва от неговия зет - адвокат Атанас Семизов, чието семейство обитава къщата в продължителен период. 
Зданието в стила на неокласицизма е масивно, с тухлени носещи стени в приземния етаж и мансардата, а в сутерена-каменни и тухлени. Подовата конструкция е пруски свод над сутерена и дървен гредоред над партера и покрива, който е с ламаринена обшивка. Последната реконструкция на сградата е направена през 1982 г., като част от пруските сводове са допълнително укрепени с греди и колони от стоманени профили, а дворното пространство е благоустроено.
Сградата е архитектурна и художествена недвижима културна ценност от национално значение. 
Предназначена е за приемна на Община Русе, в която се настаняват за кратък престой високопоставени гости. Заради лошото й състояние обаче от години тя почти не се използва. Към момента конструкцията на сградата е силно увредена, има множество пукнатини по стените и таваните. Вследствие на течове и проникнала влага има значителни увреждания на външните и вътрешните мазилки. Таванските конструкции над партера са провиснали, като част от мазилката е паднала. Каменното стълбище откъм ул. „Иван Вазов“ е силно увредено и деформирано, има разместени, напукани и на места счупени или липсващи каменни елементи. Мозаечната настилка също е напукана и слегнала.
За укрепването и реставрацията на една от причините архитектурата на Русе от края на 19 и началото на 20 век да нарича Музика от камък се говори от години. Предприемани са и различни стъпки, които в крайна сметка не са довели до нещо реално. 
Още през 2015 от Общината вземат мерки за реставрацията на красивата сграда, като възлагат да се извършат прединвестиционни проучвания, включително исторически анализ и констатации относно критичното състояние на обекта, като подробно са описани видът, степента и локациите на уврежданията. Анализирани са причините и са предложени мерки за решаване на проблема с разрушенията, като е посочена и индикативната финансова рамка, необходима за изпълнението на обекта. 
През февруари 2020 година от Общината припомнят, че през периода май-октомври 2016 г. е извършен геодезически мониторинг от специализирана фирма, като такава е била и препоръката на културното министерство. 
„За измерване на вертикалните деформации са поставени 28 нивелачни марки - 22 от тях по сградата и 6 по прилежащата й част от оградата. В интериора на сградата, през пукнатините по стените са поставени 50 гипсови маркера. При повторните измервания се установява средна скорост на слягане и повдигане 1,24 пъти по-висока от допустимата по сградата и 3,37 пъти по-висока от допустимата по оградата. Степента на слягане е значително по-голяма от тази на повдигане и е най-силно изразена в югоизточната част на сградата и прилежащия й терен. За период от 5 месеца са напукани 30 от 50-те броя гипсови маркери. Междувременно на пети юли 2016 се срутва част от плътната източна ограда с дължина 3,6 м, в зоната на най-силно изразените деформации на терена, която към момента е възстановена“, обясняват от администрацията. 
След това е проведена обществена поръчка за проектиране на обекта, като през април 2018 е сключен договор с фирма, която да се заеме с тази дейност. Изготвен е инвестиционен технически проект, с който е предвидено изпълнението на комплекс от мерки за спиране на деструктивните процеси в сградата и елементите на прилежащото й пространство, включително оградата и възстановяването на вече увредените елементи.
Проектната разработка е изцяло съобразена с изискванията на културното министерство които са дадени в писмо от 2015 г. Сред тях са подробен анализ на автентичността на сградата, с който да се изясни в максимална степен архитектурните и конструктивни намеси върху оригинала и неговата среда. На базата на резултатите от наблюдението на марките и реперите са формулирани причините за деградациите и разрушенията. Обърнато е специално внимание на реставрацията на пластичната каменна и метална декорация, маркизи, парапети, покривни елементи, както и на оригиналните дограми. Спазено е и изискването проектът да бъде разработен с възможно най-малка намеса, за да се възстанови и разкрие автентичният потенциал на сградата.
Още тогава поради финансови съображения е предвидено етапно изпълнение на консервационно-реставрационните и строително-ремонтните работи. Най-важното е да спре навлизането на влага и укрепване на носещата конструкция на къщата.
С обявената вчера обществена поръчка се прави първа стъпка на връщане на блясъка, а и на функционалността на Симеоновата къща. И Русе само ще спечели от това.