С парламентарна тактика, поставяща на изпитание възможностите на управляващите на осигурят кворум, опозицията провали вчерашната сесия на Общинския съвет 10 точки преди изчерпване на дневния ред. 
След малко повече от час и половина работа, по време на гласуване на 43 точка: разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план - План за застрояване на имот в местността Арнаут дере, се видя, че в зала „Св. Георги“ присъстват 24 съветници от мнозинството, а за кворум и респективно приемане на решение са необходими 26. 
Станимир Станчев от СДС поиска проверка на присъствието и електронната система отчете 24 съветници, след като групите на ГЕРБ и СДС не участваха в преброяването. След като председателят на ОбС поиска поименна проверка, двете групи напуснаха залата и 39-ата сесия остана недовършена.
По подобен начин, с механизма на кворума, но от другата част на залата, беше провалена инициираната от ГЕРБ и СДС извънредна сесия на 26 август за тир трафика и изпълнението на Водния цикъл в Русе. Тогава групите на „БСП за България“, „Патриотите - ВМРО“, „Демократична България - обединение“, „Атака“ и Движението за права и свободи обявиха бойкот на заседанието. Вместо това на 25 август вечерта председателят на ОбС Иво Пазарджиев организира среща на съветници, експерти и граждани по същите проблеми. Впоследствие ГЕРБ и СДС заявиха, че ще искат оставката на Пазарджиев, защото е бламирал работата на органа на местна власт, който оглавява, но официални стъпки за това още не са направени.
След вчерашната маневра на двете опозиционни групи останалите пет излязоха с обща декларация., 
„Категорично заявяваме, че подобни действия са неприемливи и недопустими!
Винаги сме възприемали работата си като общински съветници като дълг. Вярваме, че ние сме израз на гласа на народа в местното самоуправление. Ние сме хората, които трябва да проявяваме отговорност и морал в дейността си. Още повече, когато от нашата работа зависи бъдещето на нашите съграждани. 
Приканваме колегите си от ГЕРБ-СДС да обяснят на своите избиратели с какви мотиви спират работата на Съвета по категорично безспорни точки, на които разчитат избирателите от община Русе. Приканваме ги също да дадат отчет на същите тези избиратели с какви очи ще приемат да получат възнаграждение за работа, която не са довършили докрай? Защото да напуснеш работното си място преди да си свършиш работата, е меко казано безотговорно“, се казва в декларацията.
Официален отговор на ГЕРБ и СДС не последва. Неофициално обаче и от двете групи заявиха, че са обърнали внимание на един системен проблем - в групите на управляващите им колеги имало хора, които редовно пренебрегвали задълженията си и пропускали сесиите.               У