Трети месец вече се занимаваме със зелените площи, но очевидно проблемът с поддържането им е хроничен, защото консорциумът „Паркстрой“ не успява да се справи, заявиха вчера на пресконференция общински съветници от ВМРО и СДС.
Въпросът първо беше повдигнат на майската сесия, получи се обещание, че до 1 юни всичко ще се оправи, но когато след тази дата дружеството не се справи, пуснахме вече официален сигнал до кмета, като му дадохме срок 1 месец, припомни Искрен Веселинов. Вярно, че в резултат на това консорциумът беше глобен с 5 процента върху актовете си за около 120 хил. лева и форсира работата си, но и това не даде добър резултат, отбелязаха съветниците. А Станимир Станчев подчерта, че според договора тези 5% са максималната санкция, която може да бъде наложена на „Паркстрой“ ДЗЗД. Според него това е нисък размер и така фирмата може да си плаща глобите, без да коси.
Представителите на ВМРО и СДС припомниха, че изпълнителят на зелената поръчка има и други задължения освен косенето - да зацветява, да реже дървета, клони и храсти, да почиства в парковете и останалите зелени площи. Нищо от това обаче не се изпълнява както трябва, бяха категорични Искрен Веселинов, Станимир Станчев и Милан Николов. Затова те настояват договорът с консорциума да се преразгледа. Съветниците напомниха, че дружеството е спечелило поръчката с по-висока цена от общинската „Паркстрой“, но заради по-добра технология и по-добра оценка на риска. Не знаем как е оценен рискът при положение, че фирмата не успява да се справи с риска „дъждовно време“, питат те и подчертават, че липсата на капацитет не може да бъде оправдание. 
Тези дни съветниците са обходили града и са заснели обраслите с треви места, като набелязали 12 сериозни забележки. Паркът на младежта е едно от емблематичните места, които се поддържат само частично, казват съветниците от опозицията. Освен основните алеи и около барчетата, другото е изоставено. Под всякаква критика е и зацветяването. Вазата е „плешива“, в розариума тревите са по-високи от розите, алеите не се метат, коментира Веселинов. И прибавя района към МБАЛ-Русе и скатовете на кея. За оформяне на храсти и плевене май консорциумът не бил чувал.
Станчев и Николов пък обърнаха внимание, че по кварталите, особено в „Дружба“ и „Чародейка“, все още има места, където косачи не са стъпвали. Там, където пък е окосено в града, тревите не се прибират. Изпочупени клони след бурята още стояли в градинките. Станчев сподели, че засякъл „иновация“ - да се коси, като се заобикаля клонът, сякаш е паметник. В Селеметя, ДЗС, Образцов чифлик и по селата имало джунгли. Хората се оплаквали от кърлежи и комари.
Според общинските съветници от опозицията договорът с консорциума е експеримент, който русенци не са длъжни да търпят. Те са категорични, че не е нормално дружеството да се обучава на гърба на Общината и данъкоплатците.