Синдикатът "Образование" организира дебат в рамките на Националния си синдикален съвет на тема: "Важните национални образователни политики и социалният диалог". В дебата участваха президентът на КТ "Подкрепа" инж. Димитър Манолов, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, началникът на кабинета му Димитър Здравков и съветникът Еленко Начев, съобщиха от синдиката.
Д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", откри дебата с мисълта на Конфуций: "Който постига новото, грижейки се за старото, той може да бъде учител" и начерта основните акценти в него. Сред тях са: основните национални образователни приоритети и механизмът на тяхното определяне - има ли партиен привкус в приоритетите, определени от Министерството на образованието и науката (МОН), и защо често контрастират с приоритетите на учителските синдикати; приоритетът образование, обединяващ партийните страсти от векове, традиция, която в момента трудно се усеща; учителите са деполитизирани от десетилетия, защо постоянно се иска да се дистанцират от политически дейности; защо в последния парламент нямаше учители; защо учителската професия не стана по-желана с последното увеличението от 5 процента; ще се превърне ли грижата за учителя във важен образователен приоритет и др.
Лидерът на КТ "Подкрепа" акцентира, че фундаментален дефицит на българската образователна система е дефицитът на възпитание, липсата на уважение към учителя, липсата на лостове за неговото формиране, което води до създаване на общество без истински духовни ценности, общество, което не зачита институциите и демокрацията.
Служебният образователен министър проф. Пенов заяви, че българският учител трябва да бъде неприкосновен, защитен, да знае своите права и да е смел при отстояването им, което е и основен приоритет на Синдиката "Образование". Министърът заяви: "Няма учител, който да учи своите ученици на нещо лошо или на агресия. Да си учител е призвание и трудно може да се измерят резултатите от труда с трудово възнаграждение. Обществото разчита на учителите да възпитават поколения, които да възпроизведат добри модели в обществото".
Според министъра, приоритетът образование за правителството трябва да бъде безспорен, защото от това зависи необходимото обезпечаване на училищата и детските градини за предстоящия зимен период. Проф. Пенов изрази увереност, че няма да се стигне до затваряне на образователни институции заради недостиг на средства или на енергийни източници.
Проф. Пенов коментира и спряната Наредба 16 за конкурсите за училищни директори. По думите му оспорването на определението на Върховния административен съд (ВАС) от страна на МОН е щяло да даде възможност да се проведат конкурси, за които впоследствие да се смята, че са укорими. Министърът, заяви, че след като приключат процедурите на ВАС, ще върне наредбата за обсъждане в отрасловия съвет". Председателят на Синдиката "Образование" д-р Петров заяви, че синдикатите трябва да участват в комисиите за назначаване на директори на образователни институции, а участието на представители на обществения съвет е непрофесионално и обидно за бъдещите директори, и трябва да бъдат отстранени от комисиите.
По отношение на деполитизацията в образователната система, министърът заяви, че никога не е имал съмнение в политическата лоялност на българския учител, както и че учители и директори нямат юридическа пречка да участват в политическия живот и политическите партии.
Министърът успокои учители и директори, които въвеждат данни в НЕИСПУО и електронните дневници на "Школо" и "Админ+", че сроковете нищо не означават, те са твърде символични и няма да има порицан или наказан нито един учител или директор заради забавени срокове, дори това да продължи до края на годината.
Новият колективен трудов договор ще бъде подписан в необходимия срок - 26 ноември 2022 г. Ще започнат и процедурите за приемане на изготвения вече проект на трите учителски синдиката.
В дебата участваха синдикалните лидери от 36 български града, които зададоха въпроси и направиха важни предложения на екипа на министър Пенов.