Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз покани министрите на вътрешните работи на България, Хърватия и Румъния на 13 септември в Прага, за да обсъдят присъединяването на трите балкански страни към Шенгенското пространство, съобщи SchengenVisaInfo.com с позоваване на румънския депутат Рареш Богдан, пише offnews.bg.

„Чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Вит Ракушан, заяви преди няколко минути в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, че една от амбициите на чешкото председателство на ЕС е да ускори процедурите по отношение на присъединяването на Румъния, България и Хърватия“, посочи Рареш Богдан на стената си във Facebook.

Освен това Ракушан е добавил, че трябва да се вземат мерки Румъния и България, които са изпълнили всички технически условия от 2011 г. насам, да могат да се възползват от този статут, като подчерта, че всичко зависи от втория кръг на дискусията, който е насрочен за края. от този месец.

Германският канцлер Олаф Шолц вече обяви по-рано, че подкрепя присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенгенската зона, като добави, че тези три страни са изпълнили всички изисквания, за да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, като същевременно предложи, че ЕС запълва оставащите пропуски.

"Благодаря ти; чакаме конкретни неща! Румънците са похарчили огромни средства за охрана на границите; те отговарят на техническите критерии от 2011 г., така че задържането им на вратата е несправедливо, да не говорим, че е неморално. Унгария, най-евроскептичната държава-членка, ако трябва да бъдем елегантни, е в Шенген, а Румъния, най-европтимистично настроената, не е“ , добави Рареш Богдан.

Съветът по правосъдие и вътрешни работи, на който може да бъде обсъдено присъединяването на България и Румъния към Шенген, е насрочен за 13 октомври.