Допълнителни трасета на контролния пункт в Гюргево ускоряват преминаването на Дунав мост. Това е поредната стъпка за нормализиране на обстановката на Дунав мост, където от българска страна се трупат огромни опашки и затрудняват трафика на източния изход на Русе.
След въвеждането на извънредното положение в Румъния и затварянето на част от граничните пунктове всички тирове за Украйна и Молдова преминават само през Дунав мост. Задължителното мерене на температурата и попълването на декларации и анкети отнемат допълнително от времето и това води до огромни струпвания на тежкотоварните автомобили.
От вчера, след като преминат през трите трасета с три кантара на изхода от България и платят такса, тировете се обработват на шест трасета в Гюргево. Освен трите основни за камиони, вече се използват и трите трасета за леки автомобили, които в момента бездействат. Така капацитетът на пункта се удвоява. 
От българска страна не е необходима подобна реорганизация, тъй като трасетата за влизащи товарни автомобили са шест. При необходимост, както е било в събота, те се пускат на максимален капацитет. В момента работят половината и те са достатъчни за поемане на влизащия в страната ни товарен трафик.