Дисциплинарната комисия към БФБаскетбол наказа треньора на Левски Константин Папазов с 4 мача лишаване от права и 1900 лева глоба за поведението му след полуфинала за Купата на България. Глобен бе и изпълнителният директор на Рилски спортист Борислав Чилингиров.

След като се запозна с материали по случая, ДК реши да накаже Папазов и Чилингиров по чл. 24 от Дисциплинарния правилник: "За отправени обидни думи, уронващи престижа и/или заплахи и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители и/или отбор преди, по време или след среща", с глоба от 250 лв.

Наставникът на Левски отнесе и санкция от 700 лв. по чл. 26: "За употреба на физическа сила чрез нанасяне на удари преди или по време или след среща срещу длъжностно лице и/или състезател, и/или зрител и/или служебен персонал". По чл. 43 от правилника Константин Папазов бе лишен от права за 2 мача да стои на пейката на своя отбор.

Чилингиров пък бе наказан с още 500 лв. по чл. 26: "За опит за саморазправа с длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители преди, по време или след среща, чрез блъскане, дърпане, хващане за ръка, дреха, хвърляне по длъжностни лица или състезател на опасни предмети, вкл. бутилки и други".

Дисциплинарната комисия се опря на чл. 44 от ДП: "Санкцията за извършено дисциплинарно нарушение от треньор на национален отбор, член на УС или комисии на БФ Баскетбол, се налага в двоен размер от предвиденото в ДП наказание за съответното нарушение".

Така общата санкция за Константин Папазов става глоба от 1900 лв. и 4 мача лишаване от треньорски права, а глобата за Борислав Чилингиров става 1500 лв.

Утре Управителният съвет на федерацията се събира извънредно, за да реши как да процедира по скандалния случай, след като от Рилски спортист поискаха Папазов да бъде отстранен от поста селекционер на националния отбор.