Оперният певец със световна слава Кирил Мандов ще бъде удостоен с наградата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров". Наградата ще бъде връчена официално по време на оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на 31 август, от 20:30 часа, на сцената на Летния театър в Бургас, съобщи Теменуга Захариева от пресцентъра на Държавната опера в морския град.
С тържествената гала под палката на маестро Григор Паликаров официално ще бъде закрито петнадесетото издание на празниците.
Наградата на името на диригента Емил Чакъров е учредена през 2011 година. Първият носител на приза е цигуларят Минчо Минчев.
В галата на 31 август са включени арии, ансамбли, хорови партии, оркестрови изпълнения.  Диригент на хоровия състав ще е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев. Ще прозвучат Балетна музика от трето действие на операта "Макбет" от Джузепе Верди; куплети на Ескамилио из операта "Кармен" от Жорж Бизе – в изпълнение на Кирил Манолов и хора на Държавната опера в Бургас; Ария на Турандот от едноименната опера от Джакомо Пучини – в изпълнение на Йоана Железчева; Плачът на Федерико от операта "Арлезианката" на Франческо Чилеа и др.