Партиите от управляващата коалиция в Германия подложиха на критики предложението на политик от от една от тях за отваряне на газопровода "Северен поток 2", предаде ДПА.
Волфганг Кубицки от Свободната демократическа партия (СДП) призова за въвеждане в експлоатация на газовото трасе от Русия по дъното на Балтийско море до Северна Германия.
"Ние би трябвало да побързаме да отворим "Северен поток 2", за да напълним газовите си хранилища за зимата", заяви Кубицки за медийната група "Редакционснецверк Дойчланд". Според него "няма разумна причина" да не се направи това.
Кубицки, който е заместник-лидер на СДП и заместник-председател на Бундестага (долната камара на германския парламент), отхвърли възражението на интервюиращия, че подобен ход би се разглеждал като победа за руския президент Владимир Путин.
Той настоя, че осигуряването на стабилни газови доставки би трябвало да бъде приоритет за правителството в Берлин. "Ако съоръженията за съхраняване на газ са пълни, може отново да затворим "Северен поток 2", както и другите тръбопроводи, когато станем независими (от руския газ). Но още не сме", заяви Кубицки.
Изказванията му бяха разкритикувани, включително от собствената му партия, която заедно със социалдемократите и Зелените е част от управляващата коалиция, излъчила федералното правителство, ръководено от канцлера Олаф Шолц.
Лидерът на парламентарната група на СДП в Бундестага Кристиан Дюр заяви, че текат "усилени обсъждания как да избегнем задаваща се енергийна криза тази зима". "Като партия сме направили редица предложения по въпроса. Отварянето на "Северен поток 2" не е сред тях", каза той. По думите му евентуално отваряне на газопровода би изпратило "погрешен сигнал към европейските ни партньори".
Вместо това Дюр призова оставащите атомни електроцентрали в Германия да продължат да работят засега, за да се облекчи напрежението върху енергийния пазар.
Реакторите трябва да бъдат спрени в края на годината съгласно решението на страната да се откаже от ядрената енергия, припомня ДПА.
Генералният секретар на СДП Биджан Джир-Сарай заяви в Туитър, че "Русия използва енергийната политика като оръжие". "Единството на ЕС и НАТО срещу войната на Путин не може да бъде излагано на риск, тъй като в крайна сметка служи на собствената ни сигурност", каза той.
Лидерът на Зелените Омид Нурипур заяви, че предложението на Кубицки на практика вече е лишено от смисъл, защото Русия вече намалява газовите доставки по действащия тръбопровод "Северен поток".
Проблемът не е в липсата на тръбопроводи, а в отказа на Путин да доставя повече газ, каза говорител на социалдемократите на канцлера Шолц. Нилс Шмид намекна, че Кубицки "възприема руската пропаганда".