Вашата Баба Марта е същата като нашата Баба Туца, която носи радост на децата, здраве и плодородие в домовете, каза кметът на Гюргево Николае Барбу при първата си среща с русенската гигантска мартеница в събота на Дунав мост. Той бе един от специалните гости на празника, който обедини традициите от двете страни на реката и постави началото на тържественото отбелязване на 60-годишнината от построяването на някогашния Мост на дружбата.
Повод за посещението бе мартеницата-рекордьорка, която изработиха седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева от училище „Любен Каравелов“. 10-километровото кълбо от бели и червени конци вече кандидатства за вписване в Книгата за световни рекорди на „Гинес“ и скоро се очаква децата да получат сертификат.
В събота в граничната част от българската  територия децата от двете съседни държави си направиха истинско тържество на приятелството. От Румъния дойдоха кметът на Гюргево, общински служители, директорът на Центъра за консервация, съхранение и популяризиране на традициите и обичаите Кармен Пецанка и деца от местния детски център. Тук ги посрещнаха кметът на Русе Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев и целият екип на „Любен Каравелов“.
Децата от двата бряга на реката си размениха пожелания за здраве и се закичиха с мартеници и мартишори, което още веднъж доказа съществуването на повече прилики между народите, отколкото разлики.
Символично част от мартеницата заедно с фигурката на Пенда бе предадена точно по средата на Дунав мост от авторките си на децата от Гюргево в присъствието на кметовете на Русе и Гюргево Пламен Стоилов и Николае Барбу. Румънският градоначалник обяви, че Пенда ще бъде поставена на кметството в Гюргево.
Много се радвам, че дамата ще бъде при нас, тъй като и в нашата традиция мъжете са тези, които посещават дома на булката - чакаме ви на гости, каза кметът на Гюргево Николае Барбу и благодари на русенския си колега Пламен Стоилов.
При нас остава силата, така че се надяваме да я имаме през цялата година в работата си, отговори Стоилов.
След поздравителните слова от двете страни отец Стефан Стефанов от храма „Св.Николай Чудотворец“ отправи молитва за здраве и успех на децата и техните учители. Настроението на празника повдигнаха с „Русенска сюита“ танцьорите на Милка Железарова от „Зорница“, а народните традиции продължиха с пресъздаване на обичая Сирни Заговезни в сградата на домакините от „Каравелов“.
Първоначалната идея да се закичи Дунав мост с мартеница пропадна от съображения за сигурност и неприятното дъждовно време. Затова децата и официалните лица се събраха точно по средата на моста и към Румъния замина Пенда, а Пижо остана в Русе.