Имаме рекорд! Мартеницата, изработена от децата в „Любен Каравелов“ е дълга точно 10 747.20 метра. Това е една от водещите новини с адрес Русе, а трите майсторки Мира, Настя и Слави съвсем заслужено се превърнаха в звезди.
Ако не беше конкурсът за най-интересна мартеница в училище миналата година, никога нямаше да се хванем за подобна работа, единодушни са Настя, Мира и Слави - седмокласничките от ОУ „Любен Каравелов“, които ще запишат името на града в Книгата за световни рекорди на „Гинес“.
Всичко започва преди година, когато
трите момиченца решават да се представят на въпросния конкурс просто с дълга мартеница
Запрятат ръкави и целта е постигната - получават награда от училището, а учителят им по изобразително изкуство Стефан Петров им подхвърля идеята да я продължат така, че да стане дълга колкото Дунав мост и така да се превърне в символ за хората от двата бряга на реката също като него. Към поощрението се включва с непресъхващия си ентусиазъм и класната на децата Ангелина Димчевска. Екипът е сформиран, целта е ясна и момиченцата започват да плетат.
Баба Мария и баба Пенка научават внучките си Анастасия и Славена да плетат на една кука. Мирослава разчита на сръчните си пръстчета, но никак не изостава. Напротив - точно нейният баща Павел следи дали щерката му е последователна и изпълнява ли поетия ангажимент.
В един момент ни писна, искахме да зарежем всичко, но родителите бяха тези, които ни показаха, че е важно да бъдем упорити и постоянни, признават майсторките. Тъй като вече са в седми клас и се подготвят за изпитите към гимназията, трите приятелки намират все по-малко време за гигантската си мартеница.
След летните им усилия става ясно, че
Дунав мост не само ще бъде закичен, но и ще остане и за този при Видин
Докато се шегуват, че правят невероятно дългата мартеница, родителите на Мира се сещат за Книгата за световни рекорди на „Гинес“. Бърза справка на сайта им съобщава, че такъв рекорд вече е записан и той принадлежи на децата от Нова Загора, изплели през 2011 г. мартеница, дълга 5 км.
Че нашата е по-дълга, категорични били русенчета и се амбицирали да я направят дори двойно по-голяма от румелийската.
Набавянето на материали станало ангажимент на семействата. Те купуват преждите, но тъй като нямат единен доставчик, децата намират леки отклонения в нюансите и плътността на преждите.
Това обаче не е фатално, защото все пак са бял и червен цвят, обясняват те.
За да е традиционна,
в двата края на мартеницата децата изработили и фигурите на Пижо и Пенда
Пенда е с пъстра носия, по която момиченцата нашили дантели и синци, сплели на главата й плитки и я закичили с цветя. Пендо пък е с потури, навуща, агнешки калпак, че и прическата му е оформена според съвременните тенденции в мъжката мода.
Предварителното измерване на дължината на мартеницата било изключително отегчително за децата. Метърът показал близо 9 километра, което се равнява на 9000 нанасяния на конеца по отбелязаната маса у дома. Вчера екип от специалисти - геодезистът Ивайло Иванов, нотариусът Кремена Петкова, Татяна Колева от Задругата на майсторите и видеооператорът Правдомир Топалов гарантираха дължината на мартеницата и изпратиха своите писмени становища към централата на „Гинес“. Интересно е да се знае, че в началото на всяко от тях по формуляр трябва да се изпише
„заклевам се“ - израз, който гарантира честността и джентълменската дума
Геодезистът гарантира, че измерването е точно; нотариусът - че е по закон, майсторката - че няма никаква машинна намеса и всичко е ръчна изработка, а видеооператорът - че всичко наистина се е случило.
Вчера точно в 14 ч в училищния двор се събраха деца, учители, представители на общинската власт, просветния инспекторат и много журналисти, за да видят с очите си най-дългата мартеница в света. Геодезистите определиха разстоянието от 100 метра, по което да се води конецът и самото измерване започна. Целият училищен двор на „Каравелов“ бе буквално превзет от гигантската мартеница. След малки проблеми по макарите и сплитане на конците опитът бе направен и три часа след началото резултатът на децата от Нова Загора бе подобрен.
Днес от 10.30 ч каравеловци ще бъдат на Дунав мост, за да изпълнят и първоначалния си замисъл - да окичат мартеничката си на единия бряг на реката и да я прехвърлят на другия.
Пенда отива в Гюргево, а ние ще ходим да я навестяваме
шегуват се трите рекордьорки Мира, Настя и Слави.
Идеята да се окичи Дунав мост с мартеница ще постави началото на отбелязването на 60-годишнината от построяването на супер модерното за времето си техническо съоръжение.