Бангладешкият премиер Шейх Хасина заяви пред пристигналия на посещение в страната ѝ върховен комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет, че живеещите в пренаселени лагери в Бангладеш стотици хиляди рохингски бежанци трябва да се върнат обратно в Мианма, откъдето избягаха след вълни на насилствено преследване, предаде Асошиейтед прес.
Хасина направи изказването си на среща с Бачелет в бангладешката столица Дака. Върховният комисар на ООН за човешките права пристигна в Бангладеш в неделя и посети лагери с рохинги в окръга Кокс Базар близо до границата с Мианма.
"Рохингите са граждани на Мианма и затова трябва да бъдат приети обратно", е заявила Хасина, цитирана от прессекретаря ѝ Ихсанул Карим.
Мюсюлманите рохинги масово са дискриминирани в будистка Мианма, където повечето от тях са лишени от право на гражданство и много други права. Над 700 000 избягаха в Бангладеш от края на август 2017 г., когато след нападения на бунтовническа групировка мианмарската армия започна срещу тях "операция по прочистване". Положението със сигурността в Мианма се усложни след завземането на властта от военните миналата година.
Досега Бангладеш е приел над 1 милион рохингски бежанци.
Тази година бежанците ще отбележат петата годишнина от бягството си в Бангладеш на фона на неуспешните опити да бъдат върнати обратно. По-рано този месец Дака потърси съдействието на Китай за репатрирането на рохингите в Мианма при посещение на китайския външен министър Ван И. През ноември 2017 г. с посредничеството на Пекин беше постигнато споразумение с Мианма за връщането им.
Хасина и някои министри от кабинета ѝ изразиха недоволство, че Мианма бездейства и не изпълнява договореностите. ООН и бангладешките власти са опитвали най-малко два пъти да започнат репатриране на бежанците, но те отказват да тръгнат, изтъквайки, че се притесняват за сигурността си. 
При днешното си посещение в бежанските лагери Бачелет е посочила пред бежанците, че е важно да бъдат осигурени трайни и безопасни условия за връщането им и всякакви репатрирания следва да стават доброволно и по начин, който не накърнява достойнството им, съобщи ООН.
"ООН прави всичко възможно, за да подпомага бежанците. Ще продължим да го правим и занапред", е казала Бачелет. "Но трябва да се справим и с дълбоките корени на проблема и да направим така, че те да могат да се върнат в Мианма - когато са налице условията за безопасното и доброволното им завръщане."