Министерството на туризма на Гана, съвместно с „Глобал Ситизън“ (Global Citizen) и  „Би Би ен Зет“ (BBnZ), обяви, че организира фестивала „Гражданин на света 2022“ (Global Citizen 2022) в столицата на Гана Акра, за да помогне на света да напредне към равенство, устойчиво развитие и нулева бедност. 
Фестивалът с фокус върху целите на ООН за устойчиво развитие е планиран за 24 септември, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Главният изпълнителен директор на „Глобал Ситизън“ Хю Евънс каза, че страстта му към изкореняването на крайната бедност го е накарала да създаде „Глобъл Ситизън“.
Бедността, каза той, е създадена от човека и трябва да бъде преодоляна и изкоренена от хората, особено чрез фестивала „Гражданин на света“ (Global Citizen).
Затова билетите за фестивала няма да се продават, а ще се спечелват чрез акции и петиции срещу крайната бедност.
 
За да се облекчат неравенството и неговите основни причини, е необходима ангажираност на гражданите, обясни той.
„Кампанията е с призив за действие - да се обърне внимание на несправедливостта на факта, че ковид-19 тласна 100 милиона души в крайна бедност през последните 24 месеца“, каза той.
Г-н Еванс каза, че 65-ата годишнина от независимостта на Гана и 20-ата годишнина от Африканския съюз съвпаднаха през 2022 г., което предоставя повече шансове за сътрудничество за реализиране на целите на фестивала.
„Кампанията се проведе в Гана, защото „Гана е известна като символ на африканското превъзходство, мир, демокрация и надежда за целия свят“, каза той.
Заместник-министърът на туризма, изкуствата и културата Марк Окраку-Мантей изрази вълнение от факта, че „Глобал Ситизън“ ще води кампания чрез музика.
Той каза, че докато туризмът е чудесен маркетингов инструмент, който влива пари във всяка култура във всяка страна, музиката е ефективен инструмент, използван за популяризирането му.
Той призова жителите на Гана, особено жените и момичетата, да участват активно и да спечелят билет за предстоящия фестивал.
Босома Сейнт Джон, член на Консултативния съвет, каза, че тъй като жените съставляват повече от половината от световното население, е от решаващо значение да им се даде възможност, защото когато една жена успее, цялото общество печели.
Сейнт Джон каза, че ако брутният вътрешен продукт на една страна се основава на половината от нейното население, овластяването на момичетата и жените в обществото би имало положително въздействие както върху стабилността на икономиката, така и върху нейния растеж.
Тя поздрави екипа на „Глобал Ситизън“ за това, че превърнаха в своя мисия да овластяват момичетата и жените като начин за изкореняване на крайната бедност.
 
Фестивалът „Гражданин на света“ е празник на музиката и социалната промяна, който обединява артисти, активисти, световни лидери и граждани на света, за да поискат спешна промяна по най-големите проблеми в света.
Фестивалната сцена предлага платформа за световни лидери, бизнес лидери и филантропи да поемат ангажименти с цел прекратяване на крайната бедност и вдъхновяване на истинска промяна, в допълнение към това да служи като място за представления на някои от най-големите артисти по света.
Сред музикантите от Гана, които ще свирят на събитието, са Саркодай, Стоунбуой и Гяки (Sarkodie, Stonebwoy и Gyakie).
Световните лидери, подкрепящи кампанията, включват президента на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен; Миа Мотли, министър-председателя на Барбадос; Хакаинде Хилчилема, президент на Замбия; Амина Мохамед, заместник генерален секретар на ООН.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)