Като част от усилията за недопускане на наркотици и друга контрабанда в щатските затвори, Ню Йорк отнема едно от малкото удоволствия на живота зад решетките:  там вече няма да е позволено на хората да изпращат на затворниците пакети от дома, съобщи Асошиейтед прес.
Съгласно новата политика, която щатът започна да въвежда поетапно миналия месец, на приятелите и семейството не се разрешава да доставят лично пакети по време на посещенията в затвора. Те също така няма да имат право да изпращат по пощата кутии с лакомства, освен ако те не идват директно от фирми доставчици.
Въпреки че правилото няма да попречи на затворниците да получават продукти, които могат да бъдат поръчани онлайн, те ще загубят достъпа си до храни като домашно приготвени ястия.
Ню Йорк беше един от малкото щати в страната, които все още позволяваха на семействата да изпращат пакети от вкъщи на затворниците. Това правило вече е в сила в повечето щатски затвори.
От този месец системата на щатските затвори тества и програма, при която затворниците ще бъдат блокирани да получават повечето писма, изпратени на хартия. Вместо това входящите писма ще се сканират на компютър и затворниците ще получават копия. Това се прави, за да се предотврати тенденцията хората да напояват писмата с наркотици, за да ги пренесат през проверката на властитет. Много щати, включително Охайо, Уисконсин, Мичиган, Небраска и Пенсилвания, вече правят фотокопия на входящата поща, за да предотвратят доставката на наркотици до затворниците.
Контрабандата се внася в затворите по различни начини: книги, "подвързани" с хероин, оръжия и неразрешена електроника като телефони, скрити в пакети, и пощенски пратки, напоени с наркотици като метамфетамин или синтетичен канабиноид, известен също като К2.
Когато пакетите се получат в затвора, служителите ги изваждат от кутията, за да ги проверят визуално или чрез рентгенов апарат. Ако има основание за подозрение, служителите имат право да отворят запечатаните пакети за допълнителна проверка. Тези проверки обаче не са перфектни и властите смятат, че непозволени предмети се изплъзват.
Критиците на забраната на пакетите поставят под въпрос нейната ефективност, като отбелязват, че забранените предмети понякога се внасят от корумпирани служители на затворите.
През 2003 г. Калифорния спря да позволява на хората да изпращат пакети директно на затворници. Вместо това затворниците и семействата им могат да поръчват продукти чрез списък с одобрени доставчици, предоставен от щата. Във Флорида на семействата също не се разрешава да изпращат пакети от дома.