Талибаните "грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени и момичета" в страната, заяви днес говорителка на ЕС преди първата годишнина, откакто талибаните превзеха Афганистан, предаде ДПА.
"Талибаните не създадоха приобщаваща политическа система и по този начин отрекоха стремежите на афганистанския народ", каза в свое изявление говорителката по външни работи на ЕС Набила Масрали.
Афганистан утре ще отбележи една година откакто талибаните миналия август превзеха страната на фона на ограничения на свободата на медиите, потиснати основни права на жените и изпаднали в бедност огромни части на страната. Нито една страна не е признала правителството на талибаните и жените започнаха да излизат по улиците на Афганистан, за да осъдят ограниченията на техните права на образование, работа и свобода на движението. Мирен протест на десетки жени, които преминаха по улиците на Кабул вчера, скандирайки "Храна, работа и свобода", отново беше нападнат и спрян от талибански сили, както това се случи при предишни протести.
ЕС също така осъди отношението към хазарейците и шиитите в Афганистан, както и "систематичните злоупотреби с техните икономически, социални, културни, граждански и политически права". Потвърждавайки своя ангажимент към афганистанския народ ЕС призова талибаните – "де факто властите на Афганистан" – да отменят политиките, нарушаващи задълженията на страната относно човешките права. "Афганистан не бива да остава сигурно убежище за терористи, както и заплаха за международната сигурност", се казва в изявлението.
Талибаните си върнаха властта в Кабул на 15 август 2021 г., след като САЩ решиха да се изтеглят от Афганистан, което сложи край на продължилата 20 години мисия на НАТО в страната.