Въпреки дъжда, с възстановка бе дадено началото на традиционния панаир на занаятите в троянското село Орешак. Той бе открит пред Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата от кмета на община Троян Донка Михайлова и от йеромонах Стефан от Троянския манастир „Успение Богородично“. След това представители на Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ - Априлци-Троян-Севлиево, както и местни занаятчии пресъздадоха орешарския панаир отпреди сто години.
„Да си припомним тази стародавна традиция, която троянци толкова много обичат - необичайно търговско средище, на което са продавали произведеното през годината, за да печелят пари за цялата следваща година. За тази традиция си спомняме всички ние с вкуса на захарния памук и захарното петле. Продължаваме я, за да я запомнят нашите деца и да могат троянските занаятчии, майстори и търговци да реализират своята продукция“, каза Михайлова и пожела панаирът да донесе радост за всички и да подготвим сърцата си за най-големия празник - Успение Богородично.
По думите на йеромонах Стефан пред очите ни възкръсва панаирът такъв, какъвто е бил. Това завръщане към историята, към корените трябва да ни послужи и за завръщане към стойността на самия празник на Успението на Пречистата Богородица и да отдадем необходимата почит на Божията майка, каза той.
Възстановката от представителите на НД „Традиция“ бе по разказа „Три дни“ на Димитър Гимиджийски. Панаирът бе представен като място, където хората се срещат, общуват, реализират цялата си годишна продукция. Занаяти от миналото, интересни случки и вълнуващи разговори в кръчмата можеха да проследят събралите се зрители пред Изложението.
Традиционният панаир на занаятите в село Орешак е в дните между 12 и 15 август. Организатори са Община Троян, Троянският манастир "Успение Богородично", Кметството на село Орешак и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак.
През тази година за пръв път инициативата в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и "Улица на занаятите". Над 50 търговци предлагат своята стока, а над 70 занаятчии са изложили своите произведения.