Фолклорен ансамбъл „Ситница“ от Монтана спечели втора награда от международния фолклорен фестивал за деца и младежи „Каталина“ в град Яш в Румъния, в който са участвали множество състави за изворен и обработен фолклор от пет страни от Европа и от осем области от Румъния, съобщиха от общината в Монтана.
Възпитаниците на младия хореограф Христо Иванов от Монтана са се представили предимно с негови авторски композиции - Влашки танц, „Игри от Шопско“, Джиновски танц, „Ехо от Шоплука“, както и с фрагмент от „На север от Балкана“ по хореография на един от класиците на българския обработен танцов фолклор Тодор Бекирски. Изпълненията им са били включени в заключителния концерт на лауреатите на фестивала, който е бил излъчван на живо по регионалната телевизия TVR.
Фестивалът „Каталина“, който е с конкурсен характер, е традиционно културно събитие, емблематично за четвъртия по големина румънски град Яш. Той е един от най-старите и най-престижни фестивали в северната ни съседка. Доказателство за авторитета му е фактът, че е подкрепен от Министерството на образованието на Румъния и местната власт в града и региона, обявиха от общината в Монтана.