Един от водещите германски профсъюзи "Ферди" (Verdi) организира стачка на служителите в логистичния център в град Бад Херсфелд на американския гигант в онлайн търговията "Амазон" (Amazon), съобщи ДПА.
"Целта на трудовия протест, който започна рано тази сутрин и е планирано да продъжи до събота, е да окаже натиск върху ръководството на "Амазон" да повиши заплатите", обяви "Ферди". Синдикатът от години се опитва да принуди американската компания да сключи колективен трудов договор със служителите си в Германия, които работят в отделите за каталожна търговия и доставка на пратки. "Амазон" обаче държи на своята система за възнаграждения на персонала, припомня ДПА.
Според американската компания всички служители в логистичните й центрове в Германия получават най-малко по 12 евро на час плюс бонуси.
"Миналата година беше обявено, че през есента на тази година ще бъде въведено увеличение на брутното заплащане до най-малко 12,5 евро", заяви говорител на "Амазон". Заплатите на служителите автоматично се повишават, след като те са работили съответно 12 и 24 месеца за корпорацията.