Новозеландският министър на туризма Стюарт Наш заяви, че страната трябва "безсрамно" да привлича богати туристи, а не такива, които пътуват с 10 долара на ден и се хранят с инстантна юфка, съобщава в. "Гардиън".  
Според министъра Нова Зеландия трябва да продължи да се фокусира върху "висококачествени" туристи, харчещи с широка ръка 
Наш каза това при представянето на правителствения план за укрепване на работната сила в туризма, след като страната отново отвори границите си след пандемията.
"Ще приветстваме туристите, които пътуват пеш или на стоп, но няма да имаме за цел хората, които публикуват във Фейсбук как могат да обикалят страната ни с 10 долара на ден, ядейки инстантна юфка", посочи той.
Това не е първото подобно изказване на този министър, припомня изданието. Преди две години той твърдеше, че страната трябва "безсрамно" да привлича туристи, които летят в бизнес или първа класа, наемат хеликоптери, правят обиколки на ледника "Франц Джоузеф" и се хранят в луксозни ресторанти. Заради това изявление коментатор го обвини в снобизъм и елитизъм.
Според преподавателя по туризъм в университета в Отаго Джеймс Хайм няма никакво доказателство, че богатите туристи допринасят повече за икономиката на Нова Зеландия. По думите му тенденцията през последните десетилетия в световен мащаб е туристите да пътуват по-далеч, по-бързо, да произвеждат повече въглероден диоксид, да остават по-кратко и да харчат по-малко в дадена дестинация. В резултат на това често богатите унищожават планетата, като не допринасят за дестинациите така, както се очаква.
Експертът дава пример с пътуващите с круизни кораби, които обикновено са заможни, но представляват имат дял от едва 3 процента от разходите на туристите, въпреки че са 9 процента от посетителите. "Икономическият принос на круизните пътници е нищожен в сравнение с този на студентите, които идват тук, за да учат", изтъква той.
Изказването на Наш беше направено в момент, когато Нова Зеландия се опитва да възстанови работната ръка в туризма и самия сектор, след като се откъсна от света заради предпазните мерки срещу КОВИД-19.